Obeležen Dan slobode medija

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan slobode medija

Predstavnici "sedme sile" traže izmene zakona koje bi omogućile da se napad na novinara kvalifikuje kao napad na službeno lice

Udruženje novinara Srbije juče je kod spomenika Čitaocu novina u Beogradu obeležilo Dan slobode medija i ukazalo na probleme sa kojima se suočavaju predstavnici "sedme sile".

Predsednik UNS-a Nino Brajović podsetio je da ta novinarska organizacija već pet godina traži da budu pronađeni ubica i nalogodavci ubistva novinara Slavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

On je istakao da stoga nije čudo da "ti isti ili neki drugi zločinci danas pokušavaju da likvidiraju novinara 'Vremena' Dejana Anastasijevića" i dodao da policija, i pored brojnih svedoka, još nije pronašla ni napadače na novinare "Glasa javnosti" i "Kurira".

Brajović je istakao da je "između dva Dana slobode medija bilo 25 ozbiljnih napada i pretnji novinarima koji po pravilu ostaju nekažnjeni".

Proglas UNS-a pročitala je predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa i u njemu se traže i izmene zakona koje bi omogućile da se napad na novinara kvalifikuje kao napad na službeno lice. U proglasu se takođe ukazuje i na socijalne probleme novinara i od države zahteva da "pomogne da sindikati u medijima i poslodavci zaključe granski kolektivni ugovor".

Hrvatski TV novinar Denis Latin, kome je UNS dodelio nagradu, nije prisustvovao skupu, niti primio nagradu. Latin je prvobitno najavio da će nagradu primiti, a juče je promenio odluku i pismom se zahvalio članovima UNS-a što su primetili njegovu "borbu za pomicanje granica novinarskih sloboda". Odbijanje da primi nagradu obrazložio je time da mu "moralna načela i ljudska savjest ne dopuštaju da takvu časnu nagradu primi iz ruku čelnih ljudi UNS koji su se u nedavnim vremenima dokazivali kao slavitelji zločina, razaranja i okupacije Vukovara", aludirajući na izveštavanje čelnika UNS-a za RTS na početku rata u bivšoj Jugoslaviji.

Brajović je juče ocenio da je ova odluka delimično rezultat pritiska javnosti. "Ja sam kao i Denis Latin radio pre 15 godina, on u HRT-u ja u RTS-u, to što sam radio radio sam zaista po savesti i ratno huškanje nije moj standard", rekao je Brajović, dodavši "da bi moglo da se nađe nešto što bi moglo da se zameri Latinovom radu od pre 15 godina, ali ono što danas radi ne treba da bude razlog da se bavimo njegovom prošlošću".

Prema njegovim rečima, odluka UNS-a je dobra, nagrada "Zora" otišla bi u prave ruke da ju je Latin prihvatio.

Mediji koji su želeli da se priključe obeležavanju Dana slobode medija juče su u pet minuta do dvanaest prekinuli rad i emitovali proglas UNS-a i SNS-a ili proglas NUNS-a i Granskog sindikata medija "Nezavisnost".

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, novinari lokalnih informativnih kuća, kao i dopisnici domaćih i inostranih listova okupili su se juče u centru Jagodine izražavajući protest zbog tretmana novinarske profesije i broja kolega koji su obavljajući svoje profesionalne zadatke izgubili život na prostorima svetskih žarišta.

Na ovom protestnom okupljanju izražena je i zabrinutost za životnu egzistenciju kolega koji u procesu privatizacije medija ostaju bez posla, ali i zbog sudskih odluka kojima se novinari, zbog svog objektivnog izveštavanja, osuđuju na drakonske kazne. Apostrofiran je primer jagodinskog novinara Relje Milanovića, koji će, iako oslobođen optužbe za klevetu, svom privatnom tužiocu, sa sudskim troškovima, morati da isplati skoro pola miliona dinara.

Mediji u Srbiji su još daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti, ocenilo je juče Nezavisno društvo novinara Vojvodine povodom Svetskog dana slobode medija.

Nedeljama i mesecima uoči ovog dana novinari u Vojvodini i Srbiji ponovo su bili na meti raznoraznih ekstremističkih i sila prošlosti, navodi se u saopštenju tog udruženja i dodaje da se sada ponovo postavlja pitanje da li je u Srbiji moguće da se novinarski posao obavlja profesionalno bez žestokih posledica.

NDNV je upozorio i da su napadi na novinare i medije "samo deo opasnih društvenih tendencija, u kojima se ponovo sila argumenata zamenjuje argumentima nasilja".

Udruženje je podsetilo da je od decembra 2006. do marta 2007. godine u Srbiji zabaleženo više od 100 incidenata koji imaju političku pozadinu. "Da li država nema dovoljno kapaciteta da predupredi ovo nasilje, odnosno da otkrije počinioce ili i ona sama, na neki način, indukuje aktove nasilja".

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad izjavio je juče da profesionalni medijski radnici u Srbiji treba da imaju bezbednije uslove za rad, dodavši da sloboda izražavanja i sloboda medija imaju suštinski značaj za svako društvo. "Međutim, ako su novinari izloženi napadima i pretnjama, te slobode mogu biti uskraćene", rekao je Urstad povodom obeležavanja Svetskog dana slobode štampe.

Generalni direktor Uneska Koićiro Macuura pozvao je juče sve vlade i pravosudne organe u svetu da "kazne sve one koji vrše nasilje nad novinarima i da zločince izvedu pred lice pravde".

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić juče je, u čestitki povodom Svetskog dana slobode medija, izrazio spremnost i obavezu da pomogne novinarima u ostvarivanju njihove važne delatnosti.

R. M. i agencije

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.