Izvor: Blic, 11.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Predstavnici Vlade Srbije i 16 ambasada u Beogradu položili su danas vence kod Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.



Na ceremoniji odavanja državnih i vojnih počasti palim borcima, koju su zajedno organizovale zemlje saveznice koje imaju spomen-obeležja u Beogradu, srpski ministar kulture Vojislav Brajović je ukazao da Srbija ima poseban razlog da obeležava ovaj datum, s obzirom da je rat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počeo upravo na njenoj teritoriji.

"Srbija, kao država na čijoj je teritoriji objavom rata od strane Austro-Ugarskog i Nemačkog carstva 28. jula 1914. godine i otpočeo rat, ima poseban povod da se seća tog tragičnog perioda", naglasio je Brajović, i podsetio da je u ratu stradalo skoro 20 miliona ljudi.

On je istakao da Srbija "daje puni doprinos jačanju mira, razumevanju i saradnji među državama i narodima", i afirmacijom tolerancije i nenasilja pokazuje spremnost da se na odgovoran i zreo način suoči sa izazovima pred kojima se i sama nalazi".

Odajući počast pripadnicima svih oružanih snaga država učesnica u Prvom svetskom ratu, kao i stradalim civilima, Brajović je poručio da Srbija ostaje "privržena humanim principima i idealima na kojima počiva savremena Evropa". Pored predstavnika ministarstava rada i socijalne politike, odbrane, spoljnih poslova, gradskih vlasti i nevladinih organizacija, vence su položili i izaslanici ambasada Francuske, Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Rumunije, Ruske federacije, Sjedinjenih američkih država, Slovačke, Velike Britanije, Holandije i Češke.

U sklopu komemorativnog okupljanja na Novom groblju, povorka je obišla i Francusko vojno groblje, Vojno groblje Komonvelta i Spomen kosturnicu ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu.

Rat je završen sklapanjem primirja pobedničke Antante i nemačke vojske u Kompijenjskoj šumi u Francuskoj, 11. novembra 1918. godine. U tom ratu učestvovalo je 36 država, sa oko 1,5 milijardi ljudi, što je činilo tri četvrtine ondašnje svetske populacije, a oko 70 miliona ljudi bilo je pod oružjem.

Na poziv ministarstava rada i socijalne politike i spoljnih poslova, diplomatski predstavnici Srbije u oko tridesetak država posetiće danas srpske vojne memorijale u zemljama, položiti vence i odati poštu slavnim precima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.