Obeležen Dan Srpske akademije nauke i umetnosti

Izvor: RTS, 19.Nov.2015, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Srpske akademije nauke i umetnosti

U Beogradu je obeležen Dan Srpske akademije nauka i umetnosti uz poruku da budućnost Srbije počiva na znanju, a da je SANU najvažnija ustanova nauke u Srbiji.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić je u obraćanju na svečanosti pozvao akademike da u teškom vremenu punom globalnih i lokalnih izazova, novih pretnji i opasnosti, budu snažna sila koja otvara nove ideje i razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju u zemlju znanja.

Verbić je rekao da je SANU i po zakonu, ali i u stvarnom životu, krovna ustanova nauke i da je ta uloga zaslužena radovima svih velikama koji su gradili naučnu misao i Srbiju učinili delom moderne civilizacije.
Prema njegovim rečima, ta uloga podrazumeva i veliku odgovornost.
"Akademija se u raznim fazama naše istorije na razne načine suočavala sa izazovima. Ne mogu da kažem da mislim kako je baš svaki put ova kuća bila dorasla zadatku najumnije i za nauku i društvo možda i najvaznije nacionalne institucije", rekao je Verbić.
Ministar je podvukao da su, međutim, savest akademika, njihov integritet i delo učnili da
SANU bude najjača karika u izgradnji modernog društva, da održi svoj ugled i bude vodilja u novim vremenima.
Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je da je SANU skup jakih individualnosti i da različitost u toj instituciji uključuje i različitost političkih i ideoloških opredeljenja.

"Ubeđen sam da SANU treba da ohrabruje atmosferu konstruktivnog javnog delovanja članova", rekao je Kostić.
On je naveo da budućnost SANU sagledava sa optimizmom i entuzijazmom, ali da je potrebno da članstvo razgovara o ulozi i zadacima nacionalnih akademija u 21. veku.
Na svečanosti je dodeljena nagrada SANU iz oblasti fizike i srodnih nauka za 2015. godinu, koju ju primio profesor doktor Nikola Burić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SANU ide u reforme

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2015

GODINA koja sledi proći će u pripremama za velike promene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti - opšti je utisak današnje svečanosti povodom Dana Akademije, posle govora koji je održao njen predsednik akademik Vladimir Kostić. On je ozvaničio diskusiju o budućnosti SANU i pozvao sve članove...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.