Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan 204. vazduhoplovne brigade

Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade vojnog vazduhoplovstva obeležili su svoj dan 2. decembar, u znak sećanja na dan kada je 1949. godine formiran 204. lovačko-avijacijski puk.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade general Predrag Bandić je, na svečanosti na aerodormu Batajnica, istakao da je odlazeća godina bila puna izazova, a da je zadržana neprestalna kontrola vazdušnog prostora države, prenosi Tanjug.

"Započela je zimskim nepogodama i poplavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali smo se trudili da se dokažemo rezultatima i ispunjavanjem svojih zadataka i zadatih misija", rekao je Bandić, a prenela Vojska Srbije na svom sajtu.

Prema njegovim rečima, pripadnici brigade imali su "više od 6.500 letova, prevezli su više od 4.500 ljudi i stotine tona humanitarne pomoći".

Brigada je održala i sposobnost neprekidne zaštite i kontrole suvereniteta u vazdušnom prostoru Srbije, rekao je Bandić na svečanosti koja je završena defileom ešalona i naletom helikoptera i aviona "mig 21".

U sklopu reformskih procesa u Vojsci Srbije, 204. vazduhoplovna brigada je formirana 15. novembra 2006. godine, kao 204. avijacijska baza, da bi sredinom decembra 2010. godine preimenovana u 204. vazduhoplovnu brigadu.

U sastav 204. avijacijske baze ušle su jedinice 204. lovačkog-avijacijskog puka, 177. vazduhoplovne baze, te 251.i 252. lovačko-bombarderske, 890. helikopterske i 677. transportne eskadrile.

Od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade ta ima najdužu tradiciju, jer je nastavljač tradicije 6. lovačkog puka, koji se istakao u odbrani Beograda 1941. godine.

Komanda jedinice, čiju osnovnu organizacijsku strukturu čine modularne jedinice ranga eskadrila, bataljon-divizion je smeštena na vojnom aerodromu Batajnica kraj Beograda.

Namenjena je za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, podršku jedinicama Kopnene vojske, prevođenje vazdušnim putem kao i za školovanje kadeta i za borbeno i logističko obezbeđenje jedinica.

Od naoružanja ta brigada raspolaže avionima "mig 21" i "mig 29", "supergaleb G-4", "utva 53" kao i sa više tipova helikoptera među kojima su i "ht 40", "45M", "hi 42".

U zadatke te brigade spada i učešće u mirovnim operacijama, kao i podrška civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda.

Uz letačku i obuku vojnika i kadeta, u 204. vazduhoplovnoj brigadi realizuje se i obuka pripadnika vazduhoplovnotehničke službe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.