Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 10:03

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše

Ministarstvo zaštite životne sredine, povodom obeležavanja 17. juna, Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše, i ove godine stavlja u fokus javnosti borbu protiv tih pojava koje u velikoj meri degradiraju zemljište, prirodne resurse i ugrožavaju biodiverzitet.
Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dezertifikacije i suše Ujedinjene nacije posvetile su uticaju porasta svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnje i široke potrošnje na zemljište, saopštilo je Ministarstvo.
Kako se ističe, danas je više od dve milijarde hektara nekadašnjeg plodnog zemljišta degradirano, a više od 70 odsto prirodnih ekosistema izmenjeno.
Rast svetske populacije, sve veći obim proizvodnje stočne hrane i proizvodnje jeftine brzo potrošne odeće imaju veliki negativni uticaj na zemljište, ali i na stanje ekosistema i biodiverziteta.
Procenjuje se da će do 2030. godine za proizvodnju hrane  biti odvojeno dodatnih 300 miliona hektara zemljišta, dok će 35 odsto više plodnog zemljišta biti korišćeno za potrebe modne industrije.
Ovakav trend uticaće i na klimatske promene, s obzirom da četvrtina emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) dolazi od poljoprivrede, šumarstva i drugih vidova korišćenja zemljišta, dok proizvodnja odeće i obuće uzrokuje osam posto emisije GHG, sa procenom da je moguće da do 2050. godine ovaj procenat naraste i do 50 odsto.
Ministarstvo zaštite životne sredine ovogodišnjom manifestacijom pridružuje se pozivu UN da svojim svakodnevnim ličnim izborima, promenom navika u ishrani, odevanju i životom u harmoniji s prirodom, doprinese očuvanju i obnavljanju zemljišta, očuvanju biodiverziteta i  blažavanju posledica klimatskih promena.
U saopštenju se navodi da je prepoznajući značaj i neophodnost očuvanja zemljišta kao najdragocenijeg resursa, a shodno svojim međunarodnim obavezama, Ministarstvo počelo izradu Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanja posledica suša.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U izradi nacionalni program za borbu protiv dezertifikacije i ublažavanja posledica suša

Izvor: Beta, 17.Jun.2020

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da je započelo izradu Nacrta nacionalnog akcionog programa za borbu protiv dezertifikacije i degradacije zemljišta i ublažavanja posledica suša.Ovim dokumentom biće utvrdjene praktične mere neophodne za borbu protiv dezertifikacije, kao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.