Obeležavanje Dana primirja

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana primirja

U Srbiji je nizom manifestacija obeležen Dan primirja u Prvom Svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati stupilo primirje. Centralna državna ceremonija održana kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda. Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đorđević na centralnoj državnoj ceremoniji je poručio da najmanje što naša i buduće generacije mogu da učine jeste da neguju uspomenu na pretke i značaj njihovog podviga.

Đorđević je naveo da se iz pepela razaranja u Velikom ratu, suprotno očekivanjima, nije rodio feniks "Zlatnog doba" sa početka 20. veka, već su tek nakon nezamislivih zločina i razaranja u Drugom svetskom ratu, evropske države odustale od revanšizma i počele intenzivno da rade na integrativnom procesu.
Danas, podvukao je, francusko-nemačka saradnja predstavlja jednu od najvažnijih osnova EU.
"Nažalost, region Zapadnog Balkana morao je da prođe kroz još jedno krvavo istorijsko razdoblje da bi se konačno našao na putu evrointegracija. Ali baš zato, što je naše sećanje na ratnu bedu i užase svežije, utoliko je i naša vera u evropske integracione procese snažnija, čak i kada se na drugim mestima na našem kontinentu njihov značaj otvoreno dovodi u pitanje", poručio je ministar.
Kako je rekao, sada smo spremni da na primeru naših nekadašnjih neprijatelja, a danas prijatelja i partnera Nemaca učimo i usvojimo nešto čemu do sada nismo bili vični: ne samo da pobeđujemo po svaku, a često veoma visoku cenu, već da iz svakog našeg eventualnog poraza izađemo snažniji i mudriji.
"Strateško opredeljenje Srbije zato su evrointegracije i vojna neutralnost. Investiciona politika i mere fiskalne konsolidacije usmerene su ka tome da za naše stanovništvo, uz socijalnu odgovornost i solidarnost obezbedimo kvalitetne uslove za život i rad u Srbiji", poručio je Đorđević.
Prema njegovim rečima, danas, 99 godina nakon Dana primirja u Prvom svetskom ratu, i nakon svega što smo u tom periodu prošli zajedno sa svojim susedima, možemo potvrditi da ne postoji rat koji će okončati sve ratove, ali da mir, razumevanje, saradnja i ispružena ruka prijateljstva mogu biti početak nečeg što nam je, možda nepravedno, do sada bivalo uskraćeno.
Ministar je podsetio da je srpski narod mnogo propatio u Prvom svetskom ratu, u kom je izgubio 60 odsto muške populacije.
Poručio je da je herojska srpska izgnanička vojska, delujući preko i iznad svojih mogućnosti vođena jedino mišlju o oslobođenju otadžbine, dala je nemerljiv doprinos pobedi Antante u tom ratu.
"U Versajskoj Evropi i novonastaloj Jugoslaviji ljudi su pribegavali hedonizmu, a događaji iz ratnih dana olako su zaboravljani. Zato je najmanje što naša i buduće generacije mogu da učine jeste da neguju uspomenu na pretke i uvek opominju na značaj njihovog podviga", poručio je Đorđević.
Vence i cveće su položili i predstavnici grada Beograda, predstavnici stranih ambasada, udruženja koja neguju tradicije slobodarskih ratova, a nakon odavanja počasti, usledio je umetnički program "Rađanje slobode".
Selaković položio venac na Spomenik Neznanom junaku 
Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali sposvetom: "Junacima Velikog rata, ponosni potomci – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić".

U spomen-knjigu, izaslanik predsednika Srbije upisao je: "Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Vaša pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti, ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli, srpstvo će pamtiti dok postoji".
U društvu Selakovića bio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Venci su položeni i na francuskom vojnom groblju u Beogradu. Komemorativnu ceremoniju organizovala je Francuska ambasada u Srbiji, a vence su položili predstavnici te ambasade, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Skupštine grada Beograda, ambasadori drugih zemalja...
Komemoraciji na ratnom groblju Komonvelta prisustvoao je princ Aleksandar Karadžordžević. 
Ispred Skupštine grada Beograda venac je položio gradski menadžer Goran Vesić. 
"Danas smo u okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu odali počast francuskim vojnicima koji su poginuli za oslobađanje Srbije. Francuska je aktvino učestvovala u proboju Solunskog fronta", rekao je Vesić.
Dan primirja obeležen je i u drugim gradovima u Srbiji.
U Vranju su venci položeni kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora uz poruku da Vranjanci čuvaju istoriju i slave mir.
U Kraljevu je Dan primirija obeležen polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je u Domu kulture u Gračanici izložbom fotografija pod nazivom "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata".
Na izložbi su prikazane fotografije, ratni dnevnici, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice učesnika Prvog svetskog rata, koje čine jedinstveno svedočenje o ratnim podvizima i stradanjima srpskih vojnika, prenela je RTK2.
Primirje je potpisano pre 99 godina u Francuskoj, u šumi kod grada Kompjenj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša.
U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polaganjem venaca obeležen Dan primirja FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 11.Nov.2017

U Srbiji se nizom manifestacija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati stupilo primirje...Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Selaković je venac položio u društvu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.