Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana Vojske Srbije

Na Sretenje 1804. godine Karađorđe Petrović podigao je u Orašcu Prvi srpski ustanak

Dan Vojske Srbije biće obeležen 15. februara na Kalemegdanu gde će biti organizovana pokazna vežba uz prikaz naoružanja i vojne opreme. To je prvo obeležavanje Dana vojske na Sretenje otkako je Srbija postala samostalna država. Svečanosti će biti upriličene i u komandama, ustanovama i garnizonima, kao i u vojnim izaslanstvima u inostranstvu, a obuhvatiće niz aktivnosti, od koncerata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i izložbi do pokaznih vežbi. Na Sretenje 1804. godine Karađorđe Petrović podigao je u Orašcu Prvi srpski ustanak i, iako je međunarodno priznanje Srbije usledilo mnogo godina posle toga, na Berlinskom kongresu 1878. godine, za istinski početak srpske državnosti uzima se ovaj datum.

Praznična atmosfera već je počela prošle nedelje u Centralnom klubu kada su javnosti predstavljene nove oznake pripadnika Vojske Srbije. Oni će na letnjim uniformama poneti i nove oznake, a preoznačavanje zimskih uniformi biće završeno do kraja septembra ove godine. Pored činova, promenjene su i oznake za šapke i kape. Najveća promena u odnosu na dosadašnje činove koji su nastavljali simboličku tradiciju JNA jeste što se umesto zvezde petokrake vraćaju rozete koje su ranije bile u upotrebi, a koriste ih i mnoge svetske vojske.

U sklopu proslave, promenadni koncerti vojnih orkestara, na kojima se okupio veliki broj građana, održani su prošlog vikenda u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Za danas je najavljeno otvaranje izložbe naoružanja u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, a sutra će biti upriličena počasna artiljerijska paljba.

Ovo je i prvo obeležavanje praznika otkako je Vojska Srbija članica Partnerstva za mir. U prošloj godini sprovedeno je i nekoliko organizacionih promena: gardijska brigada preformirana je u Gardu Vojske Srbije, Specijalna brigada formirana je od pripadnika 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade, dela pripadnika protivterorističkog odreda "Kobre" i dela pripadnika 82. pomorskog centra iz Kumbora, koji su iz Crne Gore prešli na službu u Vojsku Srbije. Osnovani su i brigada veze i centar za elektronsko izviđanje, Centralna logistička baza, združena operativna komanda i doneta odluka o preformiranju Generalštaba.

Do polovine ove godine trebalo bi da se završe organizacijske promene i uspostavi nova struktura koja podrazumeva osnivanje komande za obuku, tri brigade kopnene vojske, 98. avijacijske baze, mešovite artiljerijske brigade, 250. raketne brigade i Centra vojnog osmatranja i javljanja.

Strategijski pregled odbrane je najznačajniji dokument za planiranje kojim je predviđena profesionalizacija vojske do 2010. godine. Prema tom dokumentu, do kraja 2007. godine Vojska će imati 27.000 pripadnika i još pet hiljada u okviru Ministarstva odbrane, a 2010. godine Vojska će imati 21.000 pripadnika i četiri hiljade u Ministarstvu odbrane. Očekuje se da se usvajanjem zakona o vojsci i zakona o odbrani preciziraju prava i obaveze vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok, kao i pojam aktivne i pasivne rezerve. U protekloj godini organizacioni plan promena u velikoj meri je ostvaren. Realizovane su organizacione promene u Ministarstvu odbrane i u njegovim potčinjenim sastavima sa težištem na Vojsci Srbije.

D. Stevanović

-----------------------------------------------------------

U Orašcu i Topoli proslava Dana državnosti

Centralna manifestacija povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije, biće održana u Orašcu i Topoli, u prisustvu predstavnika vlade, Vojske i Kraljevskog doma Karađorđevića, saopštilo je juče Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije.

Uz visoke državne i vojne počasti, lovorovi venci biće položeni kraj Spomenika Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka, kao i na njegov sarkofag u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Organizatori proslave su Fond "Prvi srpski ustanak" iz Orašca i Zadužbina "Kralj Petar Prvi Karađorđević" iz Topole, dodaje se u saopštenju.

Na verski praznik Sretenje, u četvrtak 15. februara, obeležava se Dan državnosti Srbije i Dan Vojske Srbije i, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, to je neradni dan.

Beta

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.