Obeležavanje 151. godišnjice smrti kneza Miloša

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 151. godišnjice smrti kneza Miloša

Uz verski obred i odavanje državnih i vojnih počasti i polaganje lovorovih venaca na sarkofag, danas će će biti obeležena 151. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića. Knez Miloš je vladao od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine i bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas će biti obeležena 151. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića, najavili su organizatori.

Uz verski obred, obeležavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godišnjice smrti kneza Miloša obuhvatiće odavanja državnih i vojnih počasti i polaganje lovorovih venaca na vladarev sarkofag. Vence će položiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Obeležava se 194 godina od smrti Karađorđa

Godišnjica Drugog srpskog ustanka (VIDEO)

Knez Miloš vladao je od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine i bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara.



Za vođu Drugog srpskog ustanka izabran je 23. aprila 1815. godine, u Takovu kraj Gornjeg Milanovca. Njegovu vladavinu obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i zavođenje lične vlasti i sukobi sa političkim protivnicima.

Knez Miloš je bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast u Srbiji.

Nakon što je 1835. usvojen Sretenjski ustav, unutrašnje politička kriza u Srbiji počela je da se zahuktava, da bi kulminirala 1838. godine proglašenjem tzv. Turskog ustava i 1839. abdikacijom kneza Miloša.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra Karađorđevića, knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu i to od 1858. do smrti 26. septembra 1860. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica smrti kneza Miloša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2011, 04:16

BEOGRAD -..U Sabornoj crkvi u Beogradu danas će biti obeležena 151. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića, najavili su organizatori...Uz verski obred, obeležavanje godišnjice smrti kneza Miloša obuhvatiće odavanja državnih i vojnih počasti i polaganje lovorovih venaca na vladarev sarkofag....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.