Izvor: Blic, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obećanja

Obećanja

Ponovljena obećanja da će država nešto da učini da ponovo oživi 'Zastava' kao proizvođač automobila i ponovljena razočaranja jer se ta obećanja nikako ne ispunjavaju, trebalo bi ipak u nekom času da podstakne sve koji u tome učestvuju da se zapitaju ima li smisla na taj način težiti obnavljanju automobilske industrije u Srbiji? Budući da se ne može očekivati da državno preduzeće proizvodi automobile, a kako se više ne računa sa društvenom svojinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedino bi privatni vlasnici mogli da pokrenu proizvodnju. Za sada oni nisu našli u tome poslovni interes. I dok ga ne nađu, proizvodnje automobila neće biti.

Može li država da stvori uslove u kojima bi taj privatni interes bio podstaknut. Teorijski posmatrano, može država da obezbedi i monopol domaćeg tržište i subvencije druge vrste, a može i da preuzme raznorazne obaveze prema preduzetnicima i prema zaposlenima, recimo tako što će njihovim poveriocima pružiti garancije. Svejedno bi i tada taj proizvod trebalo prodati.

Možda bi konačno trebalo da se razmisli o tome šta bi trebalo 'Zastava' da učini da podstakne interes privatnih preduzetnika ili drugih proizvođača automobila umesto stalnih zahteva da država stvori uslove i da obezbedi novac. Nema nekog posebnog razloga zašto Srbija ne bi mogla da ima automobilsku industriju. Potrebno je da postoje uslovi da se na proizvodnji zaradi, sada se samo razgovara o pomoći.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.