Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obdanište po standardima

Beograd -- Jedino obdanište koje postoji u naselju Čukarička padina u Beogradu poplavljeno je pre nekoliko dana po 19 put.

Procurila je voda iz stana iznad obdaništa i deca nisu mogla da borave u vlažnim prostorijama. Roditelji nisu ogorčeni samo zbog poplavljivanja, već i zbog potpuno neprimerenog prostora u kojem se obdanište nalazi. Nadležni obećavaju novo i veliko obdanište sledeće godine, ali im roditelji ne veruju, jer kažu da im se takva obećanja daju već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deset godina.

Čukarička padina je jedno od novijih naselja, i prema nekim istraživanjima, tamo se procentualno rađa najviše dece u Beogradu. Međutim, obdanište u ovom naselju do sada nije izgrađeno, tako da se za najmlađe koristi iznajmljen prostor u prizemlju jedne stambene zgrade. Dragana Dragutinović, majka jednog od 40 mališana iz obdaništa, kaže da česte poplave nisu jedini problem: "Ma uslovi su nikakvi, deca nam spavaju na betonu, deca su nam 20 centimetara od betona, nema ni parketa, ni laminata, grejanje je nikakvo, prozori ne mogu da se otvore, da se luftira prostorija. Deca gde spavaju, tu se igraju tu jedu, tu borave ceo dan. WC gde deca moraju da idu da peru ruke i sve to, znači sve jer neadekvatno."

Zorica Pavlović, iz gradskog sekretarijata za socijalnu i dečiju zaštitu kaže da je Grad bio prinuđen da iznajmljuje prostore u određenim naseljima, je nije bilo moguće obezbediti dozvole za gradnju novih obdaništa: "Cilj nam je da što manje koristimo takve prostore, ali na opštinama i na podrčijima gde je urbanizacija bila u ekspanziji poslednjih godina, smo prinuđeni da budemo u takvim prostorima, ali nadam se da to neće još dugo da traje."

Biljana Gajić, zamenica direktora predškolske ustanove opštine Čukarica, kaže da se priprema izgradnja novog pravog obdaništa na Čukaričkoj padini, koje će moći da primi oko 250 mališana: "Trebala bi da bude 2260 kvadratnih metara i kompletna infrastruktura sa terenima, igralištima i svim ostalim stvarima koje su potrebne za opremanje i život jednog vrtića. Trenutno se čeka građevinska dozvola, nadamo se da će biti urađena u toku 2006 godine."

Takozvano obdanište na Čukaričkoj padini se trenutno suši. Nadležni kažu da će do ponedeljka sve biti sanirano, i da će deca moći da se vrate. Dok se ne izgradi novo obdanište, mališani će morati da borave u nezdravim uslovima, nemajući čak ni dvorište za igru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.