Obdaništa nisu gradili tri decenije

Izvor: Blic, 14.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obdaništa nisu gradili tri decenije

Požarevac - Prijem molbi roditelja za upis u požarevačke vrtiće obustavljen je, jer do sada ima više od 400 mališana za koje nije moguće obezbediti mesta u postojećim objektima. U požarevačkim vrtićima smešteno je 2.000 dece, iako u predškolskoj ustanovi „Ljubica Vrebalov” kažu da u vrtićima ima 1.100 mesta. Poslednji vrtić izgrađen je u Požarevcu još pre 30 godina, a gradske vlasti najavljuju da će gužve za upis biti manje kada bude završen vrtić u Ratarskoj ulici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Direktor Predškolske ustanove Dragan Nikolić kaže da postoji višak dece u ranije formiranim grupama.

- Prilikom upisa dece za novu školsku godinu, koja počinje u septembru, mi smo se pridržavali normativa prilikom upisa beba i novoupisanih grupa, ali u starim grupama poštujemo zatečeno stanje, jer jednostavno deca ne mogu da se ispisuju. Kako sada stvari stoje, iz godine u godinu to stanje će biti sve gore i gore pošto naša ustanova ima kapacitet za oko 1.100 dece, plus pripremni predškolski program, a već sada imamo u našim objektima više od 2.000 mališana - kaže Nikolić.

Od nove školske godine broj mesta biće uvećan jer počinje da radi dograđeni deo u vrtiću „Pčelica”, gde će biti tri nove grupe, a mesta će biti i u adaptiranoj zgradi bivše kasarne, u objektu „Lane” koji se nalazi u okviru Romskog obrazovnog centra i koji je sređen uz donaciju vlade Japana. Znatno uvećanje novih mesta za mališane biće kada se izgradi novi vrtić u Ratarskoj ulici.

- Poslednji objekat „Moravka” izgrađen je u Požarevcu početkom osamdesetih godina prošlog veka i do sada osim dogradnje i adaptacije u postojećim vrtićima radi povećanja mesta ništa nije urađeno. Zato uskoro treba da bude položen kamen temeljac za izgradnja novog vrtića u Ratarskoj ulici površine oko 1.000 kvadrata i u njemu će biti mesta za sedam grupa, odnosno za oko 150 dece. Taj objekat će se graditi po svim evropskim standardima, gde su sem naših primenjena i iskustva iz Slovenije i Hrvatske. Gradnju počinjemo našim novcem, ali ćemo za iduću godinu konkurisati za sredstva NIP-a - kaže gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević.

Traže poskupljenje na 4.289 dinara

Svi Požarevljani, bez obzira na primanja, za smeštaj deteta plaćaju 3.800 dinara. Gradonačelniku je upućen predlog kako da se ubuduće plaća po ugledu na skalu primanja roditelja u Kragujevcu. Istovremeno Upravni odbor zatražio je od Gradskog veća novu cenu smeštaja dece u vrtićima u Požarevcu i Kostolcu.

- Cenu smeštaja dece nismo menjali od aprila prošle godine. U međuvremenu mnoge cene su povećane i mi smo Gradskoj vlasti uputili zahtev da nova cena, koja će se primenjivati od septembra ove godine, bude 4.289 dinara. To je naša ekonomska cena i nadam se da ćemo dobiti saglasnost za povećanje bar na 4.000 dinara - kaže direktor Predškolske ustanove Dragan Nikolić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVO OBDANIŠTE ZA DECU U ČAČKU

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010

Izgradnja vrtića u kom će biti smešteno 400 mališana biće završena do kraja oktobra, čime će se rešiti se problem ..ČAČAK - Od oktobra svi čačanski mališani imaće svoje mesto u vrtiću!..Posle poslednjeg konkursa za prijem dece u objekte Predškolske ustanove „Radost" oko 500 mališana...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.