Izvor: Politika, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezna prijava zarazne bolesti

Zakon ne nalaže da se sazove roditeljski sastanak kada se učenik razboli od meningitisa ili neke druge zarazne bolesti Bez obzira na to da li dete izostane iz vrtića ili škole zbog obične prehlade, gripa, meningitisa ili neke druge ozbiljne zarazne bolesti, roditelj bi o tome trebalo da obavesti vaspitača ili nastavnika, iako po zakonu na to nije dužan.

Obaveza prijavljivanja postoji po zakonu samo u zdravstvenom sistemu, objašnjava za "Politiku" primarijus dr Nevenka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Žakula, rukovodilac Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje Beograda, povodom nedoumica ko je dužan da roditelje i društvo obavesti o pojavi zarazne bolesti u jednom školskom kolektivu. Priča je aktuelizovana posle slučaja obolevanja trinaestogodišnjeg dečaka od meningokokne sepse, vrlo zarazne bolesti, u jednoj beogradskoj školi.

– Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i prateći pravilnik ne razmatraju obavezu lekara da to saopštava drugim roditeljima, nego samo nadležnim zdravstvenim službama. Obavezi prijavljivanja podleže 70 zaraznih bolesti, ali one nemaju podjednaki značaj, pa se samo neke od njih registruju pojedinačnom prijavom, a među njima je i pomenuti bakterijski meningitis ili meningokokna sepsa. Za razliku od ove bolesti, na primer, ovčje boginje ili šarlah prijavljuju se zbirno, zbog manjeg značaja – objašnjava doktorka Žakula.

Ovo znači da je lekar kada konstatuje bolest dužan da to prijavi nadležnoj epidemiološkoj službi matičnog zavoda za zaštitu zdravlja. Ako lekar uputi dete u bolnicu, ovu obavezu preuzima ustanova u kojoj je pacijent hospitalizovan. Na osnovu prijave epidemiološka služba u saradnji sa domom zdravlja određuje koje će se epidemiološke mere sprovoditi i kada treba da budu uključena i deca iz grupe ili razreda. Doktorka Žakula kaže da je običaj da se u takvim slučajevima sazove i roditeljski sastanak. Znači, nigde u zakonu ne postoji odredba koja bi naložila sazivanje roditeljskog sastanka ili drugi vid obaveštavanja, ali je zakonom definisana procedura jasna i kreće se unutar zdravstvene služe.

Međutim, kako kaže doktorka Žakula, bez saradnje sa roditeljima, epidemiološke službe ne bi mogle mnogo toga da urade same. Zato su u vrtićima, na primer, roditelji obavezno obaveste o svakom uzimanju brisa zbog analize na streptokokne bakterije ili na uzimanje stolice zbog proliva.

Doktorka Žakula dodaje da se već godinama trude da roditelje nauče da bolesnu decu ne šalju u kolektiv, naročito u vrtiće, ali se često dešava da i bolesni mališani pod terapijom stižu u obdaništa.

– Najvažnije je da se bolest prijavi na vreme. Dovoljna je i prijava telefonom, jer će se tako dobiti u vremenu – kaže dr Nevenka Žakula.

O. P.

[objavljeno: 10.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.