Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obavezan policajac u školi

Beograd -- Ministar prosvete izdao je Uputstvo o primeni pravilnika o merama zaštite bezbednosti dece u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Uputstvom su predviđena dežurstva nastavnika u prostorijama škole i dvorištu, u saradnji sa pomoćnim osobljem i radnicima obezbeđenja, kao i dežurstva učenika za vreme nastave. Kako se navodi, škole su dužne da angažuju školskog policajca i, u skladu sa mogućnostima, obezbede prostoriju za njegov boravak i boravak policijske patrole.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U uputstvu se navodi da je strogo zabranjeno unošenje i upotreba alkohola i narkotičkih sredstava, nošenje oružja u ustanovi ili u krugu ustanove, kao i ugrožavanje ili povređivanje fizičkog ili psihičkog integriteta učenika. Za nesprovođenje odredbi pravilnika, Vuksanović upozorava da će odgovornost snositi zaposleni.

Ustanove su, prema uputstvu, dužne da sarađuju sa nadležnom komunalnom službom na uklanjanja pasa lutalica, održavanju objekta i dvorišta u ispravnom stanju i redovnom iznošenju smeća. Škole moraju da sarađuju i sa nadležnom sanitarnom službom da bi se obezbedili propisani higijenski uslovi i zaštitila zdravstvena bezbednost dece.

Stručni saradnici škola dužni su da naprave mesečne izveštaje o radu, kao i procenu stanja bezbednosti, na osnovu dnevnika svojih aktivnosti i naročito kontakata sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, društvenom zajednicom i policijom.

Izveštaje i procene stručni saradnici dostavljaju organu upravljanja, direktoru, savetu roditelja i stručnim većima i iniciraju sednice tih organa u ustanovi na kojima će se procenjivati besbednosno stanje, predlagati mere i donositi odluke, naglašava se u uputstvu.

"Mama, tata i ujka"

Maloletnici ne bi trebalo da budu na ulici posle ponoći bez pratnje odraslih, predlaže ministar prosvete.

Slobodan Vuksanović smatra da bi to bila jedna od mera kojom bi bila sprečena maloletnička delikvencija. On kaže da u nekim rezvijenim zemljama policija, ako na ulici posle 23.00 zatekne dete bez roditeljskog nadzora, odvede ga u stanicu i pozove roditelje, koji posle toga duže bivaju posmatrani. "To nije policijski čas nego briga i čuvanje jer oni mogu da se kreću, ali s tatom i mamom. Ili ujkom. Tako to funkcioniše u svetu i niko to ne naziva policijskim časom", kaže Vuksanović.

Oni na koje bi preporuka mogla da se odnosi, ako bude usvojena, ne gledaju na nju nimalo blagonaklono. Mladići i devojke s kojima je B92 razgovarao na beogradskim ulicama gotovo jednodušno se protive takvom ograničenju.

"To je bila slučajnost, ovi tražili pare, on hteo da se potuče, uzeli mu pare, pa ga izboli. Glupo je da samo zbog toga ne možemo da izlazimo u diskoteke bez mame i tate."

"Treba po starom da bude, da se ostaje koliko hoće, jer, recimo, ima neki koncert do dva, tri sata."

"Nema šta oni nama da zabranjuju, imamo pravo da izađemo sami, bez roditelja."

"Ne slažem se jer ima toliko normalne dece koja umeju da se ponašaju, da razmišljaju. To je nebitno, mogao je neko i od 18 godina tako nešto da uradi. Ne slažem se."

"Nisu važne samo godine, nego ponašanje i razmišljanje osobe. Punoletni su i oni mogu, a sad mi maloletni ne možemo."

Ukoliko građani Srbije u javnoj raspravi podrže ideju da maloletnicima bude zabranjen boravak na ulici posle ponoći bez pratnje roditelja, Ministarstvo prosvete podneće inicijativu da Skupština Srbije usvoji takav zakon. Ministar očekuje da će do tada biti postupano po njegovoj preporuci. Policija ništa neće moći da učini bez zakonskog okvira.

Da li će biti efekta?

Nakon što je u školama u Srbiji došlo do erupcije nasilja među učenicima, ministarstvo prosvete usvojilo je mere koje bi trebalo da povećaju bezbednost u školama. POstavlja se pitanje da li će te mere pomoći da se izbegnu tragedije, kakva je pogibija učenika koja se nedavno dogodila u jednoj beogradskoj gimnaziji, kao i na koji način pružiti pomoć mladima da odrastu u zdrave ličnosti.

Psihijatar Dragan Pajić, koji se godinama bavi problemima dece, smatra da je baš mera zabrane izlazaka posle ponoći važna: "Do 24 sata da je dete na ulici, mi to podržavamo, ne zato što volimo da kažnjavamo decu, već zato što je to stručno i naučno obrazloženo. Dete ima svoje obaveze. Da bi odgovorilo na njih ono mora da legne pre 12 sati, jer ta promena bioritma dovodi do promene u svesti deteta, dovodi dete u konfuzno, iracionalno, virtuelno stanje."

Ministarstvo prosvete odlučilo je i da školski psiholozi moraju ubuduće da vode dnevnik o radu sa učenicima, uvode se dodatna dežurstva kako bi se sprečilo rasturanje droge za vreme odmora, a patrole policije trebalo da uvek budu blizu škole.

Doktor Pajić kaže da Institut za mentalno zdravlje već godinu i po dana predlaže Vladi da napravi celovit program za pomoć razvoju dece: "Ne pojedinačno, ne parcijalno, ne ad hoc. Ne ovako kako se do sada radilo. Bez kontinuiteta, bez stručne evaluacije. To više podseća na jednu protivpožarnu vežbu, da nešto ugasimo i da se nešto zabašuri."

Psiholozi i psihijatri tvrde da svi problemi kod dece koren imaju u porodici i da roditelji često žive u zabludi da njihovo dete ne može imati problem kakav je alkoholizam ili narkomanija. Zbog toga je neophodno, pre svega, pomoći roditeljima da nauče kako da prepoznaju problem kod svog deteta.

Omladinske NVO: Ministar da razgovara sa mladima

Više nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je od ministra prosvete da preispita predlog o zabrani maloletnicima da posle ponoći budu na javnim mestima, uz upozorenje da "dobre namere ne mogu biti argument u korist radikalnih rešenja".

U otvorenom pismu ministru, NVO su istakle da ne sumnjaju u njegove dobre namere, ali ga i upitale čime je bio rukovođen kada je predložio "policijski čas za maloletnike". "Znamo da su se užasni zločini, koji su bili povod za ovu inicijativu, dogodili usred bela dana. Šta će se, dakle, ovom zabranom promeniti", upitale su NVO, uz predlog ministru da, kao što je razgovarao s navijačima "Partizana" uoči utakmice sa "Zvezdom", razgovara i s mladima i onima koji se njima profesionalno bave.

"Mladima ste više odgovorni nego javnosti, mladi su vaš resor. Javnost nekad mogu da zadovolje i radikalna i brza rešenja, a mlade samo stvarne mogućnosti da u ovoj zemlji grade budućnost. Ovo drugo je sigurno teži zadatak, ali to je vaš posao", navele su NVO.

Navodeći da se u Srbiji ne poštuju ni sada važeće zabrane točenja alkohola maloletnicima, NVO su ocenile da se mladima novom zabranom šalje poruka da su "sami krivi za sve što im se dešava, jer restrikcije i kazne postoje samo za njih". "Istina je da takva mera postoji u više zemalja, kao u Hrvatskoj, ali je istina i da se uglavnom ne primenjuje. Isto tako, te zemlje imaju nacionalne strategije za mlade, koje su se pokazale kao jedina prava osnova za bavljenje njima, a Srbija takvu strategiju nema", navodi se u pismu.

Pismo Vuksanoviću potpisali su Građanski pakt za jugoistočnu Evropu, Građanske inicijative, Studentska unija Srbije, JAZAS, Omladinski informativni centar, Izviđači Srbije, Mladi istraživači Srbije, Omladinski savet Vojvodine i Omladinski savet Srbije. Među potpisnicima su i Komitet pravnika za ljudska prava, Regionalni centar za prigovor savesti Vojvodine, Centar za regionalizam Novi Sad, BalkanIDEA, Pokret gorana Vojvodine i Pokret gorana Novog Sada.

Policija najavljuje više policajaca

U policiji najavljuju proširenje akcije "školski policajac" koja je krenula 2002. Ministar policije Dragan Jočić kaže da su najozbiljniji problemi to što, između ostalog, roditelji sve manje brinu o svojoj deci, a škole ne primenjuju oštre mere. On najavljuje rigorozne mere u borbi protiv narkotika i oružja.

"Prisustvo policije u kriznim vremenima tokom dana, smene, veliki odmori i kraj nastave, biće stalno. U svakom slučaju, treba 'pokriti' što više škola. Međutim, krivična dela se događaju i van školskg dvorišta", kaže on.

U međuvremenu, direktori škola trebalo bi da dobiju detaljno uputstvo kako da organizuju red u školama i kontaktiraju lokalnu samoupravu i policiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.