OZONU ODZVONILO: PUTUJ, PLANETO

Izvor: Kurir, 11.Dec.2011, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OZONU ODZVONILO: PUTUJ, PLANETO

Ništa od dogovora. Ovo je, ukratko, raport Bojana Đurića, pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine, sa konferencije UN o promeni klime u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Umesto da se obavežu na smanjenje štetnih, industrijskih ...

BEOGRAD - Potop!

Ništa od dogovora. Ovo je, ukratko, raport Bojana Đurića, pomoćnika ministra za zaštitu životne sredine, sa konferencije UN o promeni klime u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Umesto da se obavežu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na smanjenje štetnih, industrijskih gasova, predviđeno protokolom iz Kjota, zemlje u razvoju - Kina, Brazil i Indija - jednostavno su odbile da se priklone ekološkoj svetskoj politici!

Đurić ekskluzivno za Kurir navodi da je nastalo „ozbiljno razmimoilaženje između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju“:

- Nikakav dogovor nije postignut. To je loša vest. Kina, Brazil i Indija imaju argument da su krenule u razvoj pre osam-devet godina i da ne mogu da dostignu stepen razvijenih zemalja. Jednostavno su odbili da smanje emisiju štetnih gasova, uz obrazloženje: „Ljudi, pustite nas da dišemo punim plućima“. Sve se tu svodi na novac - ako vam kažem da EPS, koji je mikronski zagađivač u svetskim okvirima, treba da uloži dve milijarde evra u smanjenje emisije, onda možete zamisliti koliko bi Kina trebalo da izdvoji u tu svrhu.

Drugi zaključak konferencije u Durbanu je osnivanje globalnog zelenog klimatskog fonda.

- Suština je da sve članice UN treba daju novac za taj fond, a da ga koriste one kojima je najpotrebnije. Konkretno, Južnoafrička Republika ima emisije štetnih gasova veće nego Francuska, a nema milijarde koje bi uložila u zaštitu.

Đurić na kraju konstatuje da je napravljen vakuum od dve, tri godine koji će se ozbiljno odraziti na klimatske promene.

- Sledeći susret je u Rio de Žaneiru, ali malo ko veruje da će se svest i stavovi promeniti - zaključuje Đurić.

U zaštiti smo pod kapom EU

Kao članica protokola iz Kjota u statusu van Aneksa B, Srbija pripada zemljama koje nemaju kvantifikovane obaveze smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte u okviru protokola, već samo opšte obaveze koje proističu iz Konvencije. Imajući u vidu naše strateško opredeljenje, pridruživanje EU, Srbija se priključuje stavovima država članica EU. U poslednje dve godine EU pre početka zasedanja organizuje sastanke sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo, na kojima ih upoznaje sa svojim stavovima, traži njihovo mišljenje i sugestije.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Produžili Kjotski protokol

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2011

11.12.2011. -..Učesnici konferencije OUN za klimu koja se održava u južnoafričkom Durbanu dogovorili su se o produžetku roka Kjotskog protokola o smanjenju izbacivanja štetnih gasova u atmosferu na još pet godina. Odlučeno je takođe da se radi na novom međunarodnom sporazumu za sprečavanje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.