OVE ZLOČINCE ŠTITE HRVATI

Izvor: Kurir, 11.Okt.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVE ZLOČINCE ŠTITE HRVATI

BEOGRAD - Ne uznemiravajte branitelje. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ovako je pre nekoliko dana prokomentarisala optužnicu za ratni zločin protiv 44 Hrvata, među kojima je kvartet: potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić i ratni pomoćnik ministra policije Tomislav Merčep i čelnik HDZ Branimir Glavaš.

BEOGRAD - Ne uznemiravajte branitelje.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ovako je pre nekoliko dana prokomentarisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << optužnicu za ratni zločin protiv 44 Hrvata, među kojima je kvartet: potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić i ratni pomoćnik ministra policije Tomislav Merčep i čelnik HDZ Branimir Glavaš.

Optužnica je stigla u julu u Hrvatsku, a podiglo ju je Vojno tužilaštvo još 1992. godine. Predlog hrvatske premijerke je da se u „lijepoj njihovoj“ usvoji zakon o ništavnosti svih optužnica bivše JNA.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević upozorava da će, ako se ovaj zakon usvoji, regionalna saradnja u gonjenju ratnih zločina biti vraćena na početak.

- Usvajanjem zakona Hrvati bi poslali poruku da će ratni zločinci biti nekažnjeni. Princip nekažnjivosti će tada u Hrvatskoj pobediti principe pravde i pravičnosti i kršiti međunarodne ugovore i običaje čija je primena obavezna. Predlog zakona predstavlja i jednostrano odustajanje od ratifikovanog ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Sporazuma Tužilaštva RH sa našim tužilaštvom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida - objašnjava Vukčević.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac slaže se sa ovom ocenom i dodaje da je u pitanju predizborna kampanja u Hrvatskoj.

- Namera Šeksa i njegove „lutke na koncu“ Jadranke Kosor je da ovim na svoju stranu privuku desno orijentisano biračko telo - ističe Štrbac.

Zbog hrvatskog predloga zakona zabrinuta je i EU, a kritikovali su ga šef države Ivo Josipović, državni tužilac Mladen Bajić, političke stranke, nevladine organizacije i stručnjaci. Da li će se članovi Sabora o sve ovo oglušiti, znaće se u petak, kada bi poslanici trebalo da glasaju o ovom predlogu.

Koga bi da amnestiraju

1. Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš - genocid i ratni zločin nad 19 Srba u Vukovaru.

2. Tihomir Purda - mučenje i ubijanje Srba u Vukovaru.

3. Veljko Marić - ubistvo Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju.

4. Nebojša Hodak - ubistvo porodice Zec i Milenka Đuričića, čije telo je pronađeno u Dunavu.

5. Zdravko Komšić, Stjepan Mačković, Ivan Mikulić i Tade Ištuk - namerno ubijanje civila u selu Sotin u Vukovaru.

Vekarić: Niko nema tapiju

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je jasno da „krivična dela protiv međunarodnog humanitarnog prava nisu vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske, da ih primenjuje i menja kako ona želi“.

- To bi nas dovelo u opasnost da nekome padne na pamet da izmeni zakon tako što će predvideti da ratni zločin ne može da se počini u ratu. Ovo, naravno, međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti - naveo je Vekarić.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Šeks: Ne bojimo se nikakvih sankcija

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Okt.2011

ZAGREB - Potpredsjednik Sabora Hrvatske Vladimir Šeks danas je izjavio da se vlada, kao ni HDZ, ne boje mogućih sankcija EU zbog eventualnog usvajanja Zakona o ništavnosti pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.