OTROVNA TUNJEVINA IZ HRVATSKE U PRODAJI!

Izvor: Kurir, 16.Apr.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTROVNA TUNJEVINA IZ HRVATSKE U PRODAJI!

BEOGRAD - Čuvajte se otrovne tunjevine iz Hrvatske! Veterinarska inspekcija Srbije je, posle informacije da je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Hrvatske otkrila veće količine toksične supstance histin u konzerviranoj ribi „tunj komadi u ulju - k plus“, povukla sa tržišta sve konzerve ribe od

BEOGRAD - Čuvajte se otrovne tunjevine iz Hrvatske!

Veterinarska inspekcija Srbije je, posle informacije da je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Hrvatske otkrila veće količine toksične supstance histin u konzerviranoj ribi „tunj komadi u ulju - k plus“, povukla sa tržišta sve konzerve ribe od 95 grama na kojima je označeno da je najbolje upotrebiti je do septembra i oktobra 2015. godine!

- Uzorci će biti analizirani na prisustvo histamina, a rezultati će biti poznati za dva dana - saopštili su nam nadležni iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da se na našem tržištu ne nalazi sporna serija ovog proizvoda.

Iako je trgovinskom lancu „Konzum“ u Hrvatskoj naređeno da povuče čak 75.000 komada ovog proizvoda, sa serijskim brojem MN5DNN AL02SEA 3EW1H i rokom trajanja do maja 2015. godine, nadležni iz njihove kompanije u Srbiji „Idee“ tvrde da ona nije uvezena na naše tržište. Međutim, kupci su primetili da su juče rafovi na kojima se nalazila ta marka tunjevine od 95 grama ostali prazni. U to se uverio i novinar Kurira, koji je u nekoliko prodavnica zatekao prodavce „Idee“ kako sa polica užurbano sklanjaju tunjevinu „k plus“ od 95 grama.

- Ništa nije povučeno, ali je moguće da ste naišli baš u trenutku kad su radnici sklonili pomenute tunjevine sa rafova kako bi ručno pregledali svaku konzervu. Želeli smo da budemo 100 odsto sigurni da ne postoji nijedna s tim serijskim brojem i u to smo se uverili - obavestili su nas iz marketing službe „Idee“.

Inače, proizvođač spornih konzervi tunjevine je kompanija s Tajlanda, a uvoznik je „Agrokorov“ prodajni lanac „Konzum“, u vlasništvu Ivice Todorića.

Šta izaziva histamin?

* Dovodi do alergijskih reakcija organizma

* Izaziva nadutost, proliv, stomačne grčeve

* Izaziva svrab i crvenilo kože

* Uzrokuje otežano disanje, gušenje

* U najtežim slučajevima izaziva anafilaktički šok, koji može dovesti do smrti

Inspekcija da pojača nadzor!

Petar Bogosavljević, predsednik pokreta za zaštitu potrošača, upozorio je kupce da paze šta kupuju.

- Inspekcija mora da pojača nadzor i utvrdi da li ima ribe s histaminom na našem tržištu.

Ako se to dokaže, neophodno je uništiti je i preduzeti kaznene mere prema odgovornima - kategoričan je Bogosavljević. On je naglasio da se vrlo lako može desiti da se tunjevina s povećanom koncentracijom histamina prodaje kod ilegalnih prodavaca na pijacama, zbog čega Bogosavljević savetuje potrošače da je nikako ne kupuju na ovakvim mestima.

Deca najugroženija

- Histamin nastaje u organizmu ribe kao odgovor na stres. Bukvalno napada nervni sistem čoveka izazivajući alergijske reakcije organizma, zbog čega je naročito opasan za decu i trudnice - kaže za Kurir profesorka hemije dr Ivana Đujić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.