OSMEH NA LICE, jer UPRAVO je STIGLO LETO!

Izvor: BKTV News, 21.Jun.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSMEH NA LICE, jer UPRAVO je STIGLO LETO!

Uživajte!

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi stiže u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će na dan početka leta obdanica biti najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Beogradu toga dana izašlo u 4 sata i 52 minuta, a zalazi u 20 časova i 27 minuta obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Danas tokom dana biće pretežno sunčano i toplo, posle podne na severu i u planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Već tokom noći stiže hladan front sa severa Evrope i ujutru se mogu očekivati nepogode praćene olujnim vetrom, grmljavinom i gradom!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.