OPREZ: “Vikipediju” ne treba koristiti za medicinske savete!

Izvor: BKTV News, 10.Jun.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: “Vikipediju” ne treba koristiti za medicinske savete!

Naučnici upozoravaju ljude da izbegavaju korišćenje “Vikipedije”, internet enciklopedije otvorenog pristupa, za medicinske savete, nakon što su greške pronađene u devet od 10 članaka o težim zdravstvenim stanjima, objavio je britanski list “Indipendent”.

U američkom istraživanju se porede članci iz “Vikipedije” sa zdravstvenim informacijama o raku pluća, depresiji, dijabetesu, srčanim oboljenjima i drugim bolestima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
U izveštaju, objavljenom u časopisu američkog osteopatskog udruženja JAOA (Journal of the American Osteopathic Ašociation), zaključeno je da pacijenti sebe dovode u opasnost korišćenjem “Vikipedije” kao alternative za konsultacije kod lekara opšte prakse, a tu grešku čine čak i studenti medicine.

“Vikipedija” je, kako je navedeno u izveštaju, najpopularniji veb sajt za opšte informisanje na internetu i prema podacima iz marta sadržao je više od 31 milion članaka na 285 jezika.
 
Izvor: tanjug.rs

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Zdravlje bez interneta

Izvor: Prva.rs, 10.Jun.2014

Vikipedija (Wikipedia) može biti vrlo koristan izvor informacija, ali te informacije ipak treba uzimati s oprezom, a pogotovo kad je reč o vrlo važnim temama kao što su bolesti i njihovo lečenje. Naime, istraživanje naučnika sa američkog Univerziteta Kempbel pokazalo je da devet od 10 medicinskih...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.