Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut zbog napada na Rome

Beograd -- Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad zabrinut je zbog nedavnih napada na pripadnike romske zajednice u Srbiji.

"Napadi na Rome, rušenje njihovih domova i grafiti govora mržnje, napad su na integritet Roma i narušavaju njihova osnovna ljudska prava", kaže šef misije OEBS-a u saopštenju, navodeći zabrinutost zbog krivičnih dela počinjenih iz mržnje prema Romima. On je pozvao vlasti da daju sve od sebe kako bi izvršioci bili uhapšeni i gonjeni, a slični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napadi u budućnosti sprečeni.

Hans Ola Urstad zabrinut je i zbog romskih porodica koje žive ispod mosta Gazela u Beogradu i pozvao gradsku upravu da im obezbedi odgovarajući alternativni smeštaj.

I Centar za prava manjina (CPM) iz Beograda osudio je napad nepoznatih osoba na romsko naselje u blizini Otvorenog tržnog centra na Novom Beogradu.

Centar za prava manjina apeluje na nadležne državne organe da preduzmu efikasne mere u cilju što bržeg rasvetljavanja i procesuiranja tog napada, kaže se u saopštenju.

Incident se dogodio 21. avgusta oko 22 časa, kada je grupa od oko 20 mladića bacala kamenje i flaše na naselje u kojem živi veliki broj žena i dece, podseća se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.