Izvor: Blic, 19.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS osudio izveštavanje medija o zlostavljanju učenice iz Pirota

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad kritikovao je danas medije koji su objavili i emitovali fotografije nage dvanaestogodišnje devojčice i pozvao ih da poštuju osnovna pravila i standarde novinarske profesije. Izveštavanje medija osudilo je i nastavničko veće Osnovne škole "8. Septembar" iz Pirota.



Urstad je u pismu tim medijima izrazio zabrinutost zbog načina izveštavanja o slučaju zlostavljanja devojčice u kojem su učestvovale njene četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školske drugarice i objavljivanju fotografija koje su slikali njihovi vršnjaci mobilnim telefonom.

"Objavljivanje novinskih članaka i emitovanje programa bez poštovanja žrtava i njihovih porodica je neprihvatljivo", naglasio je Urstad.

U pismu se podseća da objavljivanje takvih fotografija predstavlja kršenje prava na privatnost sadržano u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Etičkog kodeksa dva novinarska udruženja u Srbiji.

"Sloboda štampe je elementarno pravo koje sa sobom nosi i odgovornost", rekao je Urstad i pozvao medije u Srbiji da se pridržavaju Etičkog kodeksa koji zabranjuje korišćenje pornografskih i sličnih sadržaja.

Više beogradskih listova objavilo je fotografije zlostavljane devojčice iz Pirota.

I nastavnici osudili izveštavanje medija

Nastavničko veće i sindikat zaposlenih u Osnovnoj školi "8. Septembar" iz Pirota kritikovali su danas medije zbog izveštavanja o zlostavljanju učenice te pirotske škole u kojem su učestvovale njene četiri školske drugarice.

U saopštenju, koje su potpisali direktor Ljubiša Ćirić i predsednik sindikata Nikica Pavlović, navodi se da su nastavničko veće i sindikat nezadovoljni zbog "neprofesionalnog izveštavanja i objavljivanja poluistina i neproverenih činjenica" o tom slučaju. Kako se ističe, u "sramnom izveštavanju" učestvovali su "neki dopisnici iz Pirota, kao i neki pirotski mediji".

Ocenjeno je da takav novinarski pristup predstavlja grubo kršenje standarda etičkog novinarstva i da "emotivno, psihički i socijalno uzgrožava maloletnicu" u čijem su zlostavljanju učestvovale četiri devojčice.

"Nastavničko veće i sindikat izražavaju saosećanje prema žrtvi, a protiv nesavesnih novinara preduzeće odgovarajuće zakonske mere", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.