OEBS: Visoke kazne su vid cenzure

Izvor: Politika, 23.Jul.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Visoke kazne su vid cenzure

Najbolje je da se mediji sami dogovore o granicama svoje profesije, kaže šef odeljenja za medije Dragana Nikolić Solomon

Smatramo da amandmani kojima se predlažu visoke novčane kazne za medije mogu dovesti do njihovog zatvaranja. Prema Evropskoj konvenciji za ljudska prava i praksi Evropskog suda za ljudska prava, visoke novčane kazne sputavaju medijske slobode i mogu se smatrati jednim oblikom cenzure. Zato s oprezom gledamo na one amandmane koji državi daju ovlašćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da zatvara medije, izjavila je juče za „Politiku” Dragana Nikolić Solomon, šef odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji povodom predloženih izmena Zakona o javnom informisanju.

Ona ističe da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju podržava napore koji imaju za cilj kreiranje pravnog okvira u kome će mediji moći da doprinesu suštinskom unapređenju demokratije.

– Odgovornost medija može biti povećana kako intervencijom zakonodavca, tako i od strane samih novinara, kroz samoregulaciju. OEBS podržava sve inicijative koje vode stvaranju pravog samoregulativnog okvira jer je najbolje da se mediji sami dogovore o granicama svoje profesije – kaže Dragana Nikolić Solomon.

Ova međunarodna organizacija podržava one predložene odredbe ovog zakona kojima se povećava odgovornost kompanija za distribuciju, uspostavljanje registra javnih glasila kao i mere kojima se preciznije uređuje odgovornost osnivača i urednika zbog kršenja pretpostavke nevinosti i prava maloletnika. Dragana Nikolić Solomon ističe da se svaki slučaj medijskih ogrešenja i previda mora pojedinačno razmatrati.

M. P.

[objavljeno: 24/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.