Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Predmeti se loše vode

Priština -- Najveći problemi kosovskog pravosuđa su veliki broj nerešenih predmeta i njihovo loše vođenje, navodi OEBS.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu je u redovnom izveštaju o stanju u kosovskom pravosuđu konstatovala da su najveći problemi veliki broj nerešenih predmeta i njihovo loše vođenje. Prilikom današnjeg predstavljanja izveštaja, zvaničnici OEBS-a su istakli da je loše vođenje predmeta iz domena građanskog prava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći problem.

U izveštaju se ističe da u sudovima na Kosovu ima 43.000 nerešenih građanskih parnica. "Društvo ne može da funkcioniše kako treba ako se ne rešavaju sporovi ili sukobi, iako tu nisu uključeni akti nasilja, kao što se događa u slučaju krivičnog prava, ali u građanskoj proceduri su predmeti koji se odnose na imovinu, prekid ugovora, uključujući i pitanja iz porodicnih odnosa", rekao je Direktor Departmana za zaštitu ljudskih prava pri Misiji OEBS-a na Kosovu Henri Mekgover.

Predstavnici pravosudnih organa na Kosovu kažu da je i dalje hroničan nedostatak kadrova za sudske funkcije i da je to jedan od uzroka velikog broja nerešenih predmeta.

Oni istovremeno ističu da je sa trenutnim primanjima nosilaca pravosudnih funkcija teško obezbediti dobre i kvalifikovane kadrove za rad u sudstvu, jer advokat u građanskoj parnici u samo jednom predmetu može da zaradi godišnju platu sudije opštinskog suda.

OEBS redovno prati i analizira rad kosovskog pravosuđa, koje je pre tri meseca dobilo i ministarstvo pravosuđa, na koje još nisu preneta sva ovlašćenja iz ove oblasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.