Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Poštovati dostojanstvo žrtava

Beograd -- Šef Misije OEBS-a Hans Ola Urstad pozvao medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima pokažu poštovanje za žrtve.

"Neki mediji nedavno su objavili morbidne fotografije osakaćenih tela, što ozbiljno vređa ljudsko dostojanstvo," izjavio je ambasador Urstad. Podsetimo, listovi Pres, Kurir, Internet izdanje Glasa javnosti, kao i Večernje novosti u prvom izdanju, objavili su 20. avgusta fotografije na kojima se vidi raskomadano telo mladića koji je upao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kavez sa medvedima u beogradskom Zoološkom vrtu.

"Takve fotografije ne samo da ne pokazuju poštovanje prema preminulima, već izazivaju još veći bol njihovim ožalošćenim porodicama i šalju uznemirujuću poruku čitaocima, posebno deci", rekao je Urstad.

"Pozivam medije o kojima se radi da se izvine javnosti i ograde od ovakve prakse", rekao je Urstad i pozvao zaposlene u medijima da "vredno primenjuju samoregulativne mehanizme" i rade u skladu sa etičkim kodeksom za novinare Srbije, koji je usvojen u decembru 2006. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.