ODUZIMANJE DOZVOLE ZA RAD LEKARU NEUSTAVNO?

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODUZIMANJE DOZVOLE ZA RAD LEKARU NEUSTAVNO?

BEOGRAD - Udruženje "Doktori protiv korupcije" zatražilo je danas izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti u delu koji se odnosi na trajno oduzimanje dozvole za rad lekaru, stomatologu ili farmaceutu, uz ocenu da je ta odredba protivustavna.

U saopštenju te organizacije navodi se da odredba o trajnoj zabrani rada ne postoji ni u Ustavu Srbije ni u Krivičnom zakoniku, već samo u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Nevladina organizacija je saopštila da u tom zakonu postoji niz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koruptivnih i neustavnih odredbi i posebno ukazala na stav koji omogućava direktoru zdravstvene ustanove da lekaru kome je trajno oduzeto pravo na rad diskreciono dozvoli nadzirano obavljanje zdravstvene delatnosti.

"Logično je sumnjati da tako maglovito definisane 'kaučuk' odredbe imaju za cilj da uplaše i disciplinuju lekara stavljajući ga u potpuno zavistan položaj prema nadređenoj hijerahiji", navodi se u saopštenju.

"Doktori protiv korupcije" navode da je ova odredba uneta i u akte Lekarske komore Srbije, čime se, prema njihovim rečima, dovodi u pitanje legalnost funkcionisanja i odlučivanje komore.

Nevladina organizacija navodi da su ugroženi i pacijenti jer im, "u situaciji ustavne nesigurnosti zdravstvene regulative" nije jasno kome da se obrate radi eventualne zaštite svojih interesa.

"U trenutku kada i sama Vlada Srbije zvanično ocenjuje da je zdravstvo najkorumpiraniji sektor stekli su se uslovi za hitnu izmenu zdravstvene regulative kojom je stvoren pravni okvir za takvo neprihvatljivo stanje", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.