OD ALKOHOLA DO SOFTVERA Koliko vredi tržište falsifikovane robe?

Izvor: Blic, 21.Mar.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD ALKOHOLA DO SOFTVERA Koliko vredi tržište falsifikovane robe?

Na srpskom tržištu je najviše falsifikovanih alkoholnih pića. Veliku opasnost, upozoravaju nadležni, predstavljaju i krivotvoreni lekovi. Procenjuje se da su pre dve godine samo piratski softveri vredeli 70 miliona dolara.

Kupovina falsifikovane robe, iako vam se na prvi pogled učini isplativijom, ima višestruke negativne posledice. Nemate garanciju za proizvod, a kupovina takve robe loše utiče na nacionalnu ekonomiju i usko je povezana s organizovanim kriminalom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Međunarodna trgovinska komora procenjuje da je globalna trgovina falsifikovanim i piratskim proizvodima, vredna 612 milijardi evra. Trgovina takvim proizvodima preti svetskoj ekonomiji, pa i Srbiji.

"Prema nezvaničnim podacima najmanja stopa piraterije i krivotvorenja primećena je u velikim gradovima i tu možemo reći da na tržištu ima manje od 10 odsto krivotvorenih i piratskih proizvoda. Problem su manji gradovi, naročito pogranične zone", kaže Branka Pelenkatić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Nema preciznih podataka koliko vredi tržište falsifikovane i piratske robe u Srbiji. Procenjuje se da su pre dve godine samo piratski softveri vredeli 70 miliona dolara.

"Prvi put sam došao u Srbiju 2010. i video da se na ulicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu prodaju piratski diskovi. Pet godina kasnije više nisam video taj problem. Verovatno su dva razloga za to. Odlučna akcija vlasti i razvoj interneta", kaže Keni Rajt, ekspert Evropske unije u Patentnom zavodu Danske.

Svake godine Ministarstvo trgovine obavi više od 3.000 posebnih kontrola. Na vrhu lestvice zaplenjene krivotvorene robe su alkoholna pića, čak 66 odsto.

Ogroman rizik predstavljaju i falsifikovani lekovi, kozmetika, proizvodi za ličnu higijenu, električni alati, rezervni delovi za automobile, električni proizvodi i igračke za decu.

"Količina falsifikovanih proizvoda koje svake godine otkrijemo predstavlja veliku indikaciju za rizik za potrošače zato što su u strukturi zaplenjenih krivotvorenih proizvoda uglavnom potrošački proizvodi", kaže Vera Despotović iz Ministarstva trgovine, turuzma i telekomunikacija.

Kupovina originala je podrška legalnoj trgovini, kažu u resornom ministarstvu.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač kaže da je najvažnija poruka da falsifikati zbog svog štetnog uticaja koštaju mnogo više.

"Kupovina originala je legitimni oblik borbe protiv falsifikovanja i zaštite izloženosti rizicima koje predstavljaju falsifikati za zdravlje i bezbednost potrošača", kaže Vesna Kovač.

Zaštita prava intelektualne svojine direktno je povezana sa privrednim rastom i otvaranjem radnih mesta, smatraju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Biljana Popović Jovanović kaže da sigurno poslovno okruženje gde se poštuju i štite prava intelektualne svojine predstavljaju otvoren poziv za potencijalne investitore.

Evropska unija donirala je 2,8 miliona evra za nabavku opreme za uništavanje krivotvorenih proizvoda i različite partnerske projekte.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.