OBLAČENJE SRPSKIH UČENIKA Bilo je različitih pokušaja da se imitiraju estradne zvezde

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBLAČENJE SRPSKIH UČENIKA "Bilo je različitih pokušaja da se imitiraju estradne zvezde"

Pojedine srednje, a sve češće i osnovne škole u poslednje vreme donose pravilnike o oblačenju i ponašanju učenika, ali i nastavnika.

Bez markirane odeće, upadljive šminke i visokih potpetica, ovako je izgledala generacija gimnazijalaca koja je školske klupe napusitila davne 1972. godine.

Danas, više od četiri decenije kasnije, na desetine različitih školskih propisa kreiraju izgled novih generacija, koje kažu da uniforma nekada i nije bila loše rešenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ja smatram da bi trebalo da se uvedu uniforme zbog materijalnog stanja, primećuje se kad neko nosi drugačije stvari i to se dosta komentariše - smatra jedna od učenica.

Učenici veruju i da se mnogi od njih ne bi složili sa uniformama ali da možda ne bi bilo loše da se proba.

- Bolje je da imamo uniforme, jer se onda ne bi videlo ko je kako obučen i zbog materijalnog stanja i svega - objašnjavaju učenici.

Da škola nije estrada, 2.500 učenika srednje Medicinske škole, svakodnevno podseća pravilnik sa oglasne table. Šta je od odeće poželjno obući, kažu u ovoj školi, uglavnom se poštuje. Za izuzetke, opomene uglavnom usmene, dok strože kazne zbog dekoltea ili kratkih pantalona izostaju.

Direktorka srednje medicinske škole "Beograd" profesorka Nada Trifković kaže da joj se par puta desilo da je vratila đake, jer su došle zaista neprimereno obučene, pogotovo u maju kada su završni ispiti i izlaze pred komisiju i odlaze u nastavnu bazu.

Prema njenim rečima, nije baš dobro ni zbog njih, ni zbog nastavne institucije ni zbog budućeg poziva da se pojavlju kao da su pošle na plažu.

- Jeste bilo puno pokušaja, bilo je tu šminke za večernji izlazak, a mi imamo nastavu u toku pre podneva, bilo je različitih pokušaja da se imitiraju estradne zvezde - kaže nastavnica pedijatrije Iljana Rakić.

Da za pravilnike oblačenja često nemaju podršku roditelja, potvrđuju oni koji sa decom rade svaki dan i dodaju kako tinejdžeri u želji da budu primećeni lako pređu granicu između pristojnog i provokativnog.

- Vrlo je važno da ti pravilnici budu adekvatno planirani, u smislu da ne budu previše restriktivni, represivni, negde da ostave neku fleksibilnost u granicama pristojnosti i negde da postoji podrška roditelja i saradnja - kaže školski psiholog Milja Krivokuća.

A i na drugim mestima uniforme će uskoro dobiti zeleno svetlo.Tako bi od Nove godine prema najavama i sudije mogle nositi toge, pa zato ne treba da iznenadi ukoliko i školstvo ponovo "uskoči" u uniforme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.