O unapređenju položaja žena

Izvor: B92, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O unapređenju položaja žena

Beograd -- Ministar za rad i socijalna pitanja najavio da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon protiv diskriminacije.

Otvarajući Prvu Međunarodnu konferenciju o rodnoj ravnopravnosti "Žene to mogu" u beogradskom Centru "Sava", Rasim Ljajić je juče naglasio da je, i pored svih teškoća, optimista da će Srbija ubrzo usvojiti i nacionalnu strategiju unapređenja položaja žena i rodne ravnopravnosti. Trodnevnu konferenciju organizuje Kancelarija Norveške narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoći za jugoistočnu Evropu.

Ljajić je rekao da u Srbiji, kao i mnogim zemljama, i dalje postoji problem rodne ravnopravnosti, ali da je primetno i poboljšanje na tom planu, o čemu svedoci i 21,3 odsto žena u srpskom parlamentu.

On je kazao da zbog usađenih stereotipa i patrijahalnog vaspitanja, državi predstoji veoma težak zadatak na kojem će ona istrajati "preciznim planovima koji će se raditi na dugogodišnjem nivou, a ne kratkotrajno, i koji će biti suštinski odraz potreba unapređenja celokupnog položaja žena u društvu i zemlji".

Ljajić je kazao da je ponosan što su organizatori tog svetskog programa odlučili da prva konferencija o rodnoj ravnopravnosti bude održana upravo u Srbiji i u Beogradu, čime je, prema njegovoj oceni, odato priznanje Srbiji za napore da se "položaj žena ojača i osigura njihova veća angažovanost u političkom i javnom životu".

On je izrazio žaljenje zbog toga što veoma malo muškaraca prisustvuje skupu na kojem se raspravlja o, kako je ocenio, suštinskoj temi koja nije samo za žene.

Manuela Ramin Osmudsen (FoNet)

Norveška ministarka za decu i ravnopravnost Manuela Ramin Osmundsen naglasila je da joj je drago što je u prvu biletarnu posetu nekoj zemlji, posle naimenovanja, došla upravo zbog ovog važnog događaja i konferencije o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je naglasila da, i pored činjenice da je njena zemlja puno toga već uradila na polju ravnopravnosti polova, i dalje predstoji "težak posao i da je lepo sve što se uradi napolju, ali da u doba svetske globalizacije mnogo je važno za svaku zemlju ono što se uradi kod svoje kuće".

Norveška ministarka je najavila da će naredne godine Norveška kao pomoć programima edukacije o rodnoj ravnopravnosti izdvojiti znatno veća sredstva, i da će se taj trend nastaviti sigurno i ubuduće.

Skupu prisustuje više od 150 učesnika iz 23 zemlje, u kojima postoje edukativni programi o rodnoj ravnopravnosti žena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.