Izvor: B92, 07.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O svedocima i žrtvama na suđenjima za ratne zločine

Beograd -- Sudija Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero izjavila je u subotu u Beogradu da je negativno mišljenje koje domaće javno mnjenje ima prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu posledica, pre svega, odnosa koji domaći mediji imaju prema tom sudu.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o ulozi svedoka i žrtava u procesuiranju ratnih zločina savetnik u saveznom ministarstvu inostranih poslova Vladimir Đerić rekao je da postoje tri pristupa kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o zaštiti državnih interesa pred Haškim tribunalom, a da je najgori onaj kojim se odbija svaka saradnja. "Oni koji ne sarađuju obično govore: 'Ako im bilo šta damo, to će biti presedan, pa ćemo posle morati sve da im damo'. Takva praksa je bila tipična u vreme Slobodana Miloševića, ali takva mišljenja postoje i danas", rekao je Đerić. Oni koji zastupaju srednje mišljenje, smatraju da treba sarađivati, ali uz preduzimanje mera zaštite osnovnih nacionalnih interesa, pošto prema njihovom mišljenju odluke Haškog suda daju istovremeno i jedan pogled na istoriju, odnosno na događaje iz poslednjih desetak godina na području bivše SFRJ, smatra Đerić.

On je, međutim, dodao da u samoj SRJ postoje kontroverze oko toga šta se događalo protekle decenije i da oko tog dela nacionalne istorije "ne postoji konsenzus". "Utvrđivanje tih činjenica, međutim, nije posao pravnika, već Komisije za istinu i pomirenje i istoričara", zaključio je Đerić.

Skupu se obratila i svedok Nusreta Sivac, koja je do 1992. godine bila sudija Opštinskog suda u Prijedoru. Ona je kao zatočenik logora "Omarska" i "Trnopolje", svedočila 2000. godine pred Haškim tribunalom tokom suđenja bosanskim Srbima Miroslavu Kvočki, Mlađi Radiću, Milojici Kosu i Zoranu Žigiću. "Muke i problemi nastaju ustvari, kada se vratite u svoj grad, odnosno kada se žrtva vrati na mesto zločina. Niko od mojih bivših kolega me nije podržao, tamo nisam dobrodošla", rekla je Nusreta Sivac i dodala da je ubrzo po povratku u Prijedor zatekla na vratima stana u kome je boravila veliki natpis "Omarska".

Pravni savetnik Sudskog veća Haškog tribunala Osa Rajdberg rekla je da svi potencijalni svedoci dobijaju brošuru o praktičnim pitanjima vezanim za njihovo svedočenje kao što troškovi prevoza, smeštaju i boravku, ali i poverljivost njihovog iskaza, ličnu bezbednost i pomoć pravnika i psihologa.

"Dobro obavešten svedok pružiće i relevantno svedočenje", rekla je Rajdberg.

Skup u Beogradu su organizovali Centar za antiratnu akciju, Autrič program Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju i pravosudni centar za obuku i stručno usavršavanje Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.