Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O stradanju Roma u 2. svetskom ratu

Niš -- Današnji dan obeležava se kao Međunarodni dan holokausta nad Romima. Prof. Đokica Jovanović istraživao stradanje Roma u Nišu

Za razliku od stradanja Jevreja - brojna istraživanja su utvrdila prilično tačan broj žrtava - o stradanju Roma tokom Drugog svetskog rata zna se veoma malo jer o tome nije vođena gotovo nikakva evidencija. Sa ovim problemom suočio se i profesor sociologije kulture na Filozofskom fakultetu u Beogradu Đokica Jovanović, koji je letos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživao stradanje Roma u Nišu tokom nemačke okupacije.

Jovanović je napisao scenario za film pod naslovom "Ovaj život poklonjen mi je". Film je snimljen letos za potrebe naučnog skupa "Kultura sećanja" na kom se govorilo o Drugom svetskom ratu i tome kako se on pamti u bivšim jugoslovenskim republikama.

Pošto se suočio s problemom da nađe pisane tragove o stradanju Roma, profesor Jovanović je morao da razgovara s Romima koji su preživeli Drugi svetski rat. Našao ih je svega šestoro - u filmu razgovarao s njih petoro, jer je jedan pre snimanja preminuo.

Oni su mu ispričali da su niški Romi streljani u logoru, odvođeni na prisilni rad u borskom rudniku ili odvođeni u druge koncentracione logore u Evropi.

"Niški Romi su bili praktično ljudi bez izbora. U Nišu je formiran koncentracioni logor na Crvenom krstu i to je prvi koncentracioni logor na području bivše Jugoslavije. Na obližnjem brdu Bubanj su vršena streljanja logoraša. Romi su pod prinudom vođeni na to brdo i morali su da sahranjuju streljane. Ono što je bilo zaista stravično i traumatično je da su deca od 12 ili 13 godina prisustvovala tim streljanjima i potom bila prinuđena da sahranjuju steljane", kaže Đokica Jovanović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Profesor Jovanović kaže da je nemoguće naći tačan podatak o tome koliko je Roma stradalo u Drugom svetskom ratu, jer o tome nije vođena baš nikakva evidencije. Na osnovu procena, samo u Nišu je streljano između 5.000 i 12.000 ljudi, od čega najmanje 300 Roma, što je 10 odsto od njihove ukupne populacije u to vreme.

Preciznih podataka nema ni o tome koliko Roma trenutno živi u Srbiji. Neke procene govore da ih ima 500.000, ali to nije pouzdan podatak. Najveći broj njih živi u najdubljem siromaštvu, bez pristupa čistoj vodi za piće i bez krova nad glavom. Zato i ne čudi podatak da samo jedan od 100 Roma doživi 60. godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.