Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O razlozima povlacenja zakona o radiodifuziji

Beograd -- Portparol OEBS-a u Beogradu Stela Roner ocenila je u izjavi za Radio B92 da je jos rano reci koji je pravi razlog za odluku Vlade Srbije da povuce predlog Zakona o radio-difuziji iz skupstinske rasprave. Podsetimo, republicka Vlada povukla je pomenuti predlog zakona zbog, kako je izjavio potpredsednik Zarko Korac, velikog broja amandmana. Korac je jos rekao da odlaganje ne bi trebalo da traje duze od 7 dana, izrazivsi nadu da sustina zakona nece biti promenjena, a ona podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formiranje nezavisnog regulatornog tela i transformaciju RTS-a u javni servis.

Stela Roner oprezna je u komentarisanju povlacenja Zakona o radio-difuziji iz skupstinske procedure na cijem donosenju, izmedju ostalih, insistira i Savet Evrope: "Ako je Vlada donela takvu odluku da bi oformila radnu grupu koja ce promeniti delove zakona i na taj nacin ga uciniti mnogo prihvatljivijim za Skupstinu koja ga usvaja, onda smatram da tu nece doci do velikih problema. S druge strane, ako je takva odluka doneta da bi se promenile neke kljucne odredbe, onda u ime OEBS-a isticem da bi odredba o formiranju nezavisnog regulatornog tela trebalo da ostane onakva kakva jeste. Mislim da je isuvise rano znati koji je razlog ovakve odluke Vlade i kako ce se stvari razvijati u narednih nekoliko dana", istakla je Stela Roner. Povodom odluke Vlade o povlacenju predloga Zakona o radio difuziji oglasili su se i neki predstavnici domacih medija. Naime, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija smatra da ova odluka predstavlja jedan od najozbiljnijih udaraca demokratizaciji medijske sfere u Srbiji. S druge strane, predsednica Nezavisnog udruzenja novinara Srbije Milica Lucic-Cavic kaze za Radio B92 da odluku Vlade ne treba shvatiti dramaticno, ukoliko se radi o odlaganju na samo nedelju dana: "Ako smo toliko cekali od 5. oktobra, mozemo da pricekamo i tih nedelju dana. Ne bih volela kada bi neke druge stvari iskrsle, pa da se to opet odlaze, a zna se da primena tog zakona proces koji je izuzetno dug i osetljiv. Nedostatak tih zakona mozda omogucava politicarima i da uticu na medije", kaze Lucic-Cavic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.