O poslu od pet miliona evra odlučila dva i po boda

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O poslu od pet miliona evra odlučila dva i po boda

Gradnja zabavnog parka na Zlatiboru poverena Javnom preduzeću „Skijališta Srbije”, ali konkurenti osporavaju ispravnost te odluke

Zlatibor – Prostor popularnog skijališta Obudojevica u centru Zlatibora postaće za koju godinu letnje-zimski zabavni park, sa mnoštvom sadržaja: ski i bob stazom, akvaparkom, toboganom, dečjim vazdušnim gradom, jezerom za veštački sneg, stazom prekrivenom folijom, na kojoj će moći da se skija i leti...

U opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Čajetina, posle javne prezentacije ponuda, ovih dana je sproveden izbor investitora koji će u zakup dobiti sedam i po hektara i na Obudojevici graditi opisani zabavni park. Po odluci opštinske komisije, najbolji od tri ponuđača je JP „Skijališta Srbije", koje poslednjih godina ovde obnavlja Ski-centar Tornik, pa će Opštinskom veću biti preporučeno da posao bude poveren tom javnom preduzeću.

Ulaganja koja je ponudilo JP „Skijališta Srbije" u zabavni park na Obudojevici dostižu blizu 5,3 miliona evra, a predviđeno je da bude uposleno 53 stalnih i još 30 sezonskih radnika, na poslovima u zabavnom parku i pratećim službama.

Kada je opštinska komisija saopštila svoj izbor, oglasila se italijansko-srpska firma WISC, koja je ponudila da u zabavni park uloži oko pet miliona evra.

Kako je u obraćanju medijima istakla projekt-menadžer firme WISC Ivana Marković, u ponuđenom idejnom rešenju „Skijališta Srbije" nalaze se neki sadržaji koji nisu bili predmet javnog oglasa, niti ih je opština tražila, a koji su, uprkos tome što ne mogu da stanu unutar predviđene zone, deo ukupne cene i visoke ponude. Zato, navodi Markovićeva, „Skijalištima Srbije" ponudu treba umanjiti za 910.000 evra, kolika je vrednost takvih dodatnih sadržaja, tako da je, smatra ona, ukupno ulaganje preduzeća koje je pobedilo na konkursu oko 4,3 miliona evra (ova stavka se boduje od jednog do 35 poena).

Uz još neke primedbe koje se tiču nepreciznosti u vezi sa planom zaštite i uslugama i odsustva detaljnih opisa poslova i karakteristika budućih radnih mesta, Ivana Marković sugeriše da tender treba da bude oboren.

Miloje Luković, predsednik opštinske komisije koja je odlučivala o najboljoj ponudi, za naš list kaže da su ponude „Skijališta Srbije" i WISC-a bile slične, tako da su presudile nijanse.

– Odlučila su dva i po boda, tolika je bila prednost „Skijališta Srbije". Presudila je ponuda o zapošljavanju radnika: „Skijališta Srbije" će uposliti 83, a drugorangirani je predvideo posao za 37 osoba. Kada je reč o javnoj prezentaciji, smatram da ona ne utiče na bodovanje, koje se vrši na osnovu dostavljenih idejnih rešenja. Mi smo kao komisija dali mišljenje, a o dodeli zemljišta u zakup konačnu reč daće Skupština opštine – kaže Luković, dodajući da drugoplasirani na tenderu ima pravo žalbe.

Inače, po okončanju roka predviđenog za sve eventualne žalbe, biće potpisan ugovor o dodeli sedam i po hektara u zakup. Radovi bi, kako se procenjuje, mogli da budu okončani za dve godine.

B. Pejović

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.