O ovom šljiviku priča cela Srbija, evo i zbog čega! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 27.Jul.2017, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ovom šljiviku priča cela Srbija, evo i zbog čega! (FOTO)

Evo zašto se šljivik porodice Šljivić izdvaja od svih ostalih u kraju.

U šljiviku porodice Šljivić iz sela Popove nadomak Blaca šljiva je ove godine dobro rodila. Ništa čudno za ovaj kraj osim toga što je ovo jedini šljivik koji je ove godine nije stradao od mraza.

Ne pitaju gde će nekoliko dana stanovati samo da bi zaradili (FOTO)

Na teritoriji opštine Blace stradala 90 odsto zasada šljiva, a kako stvari stoje jedino će za porodicu Šljivić >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ovo biti berićetna godina.

Foto: Blace info press

"Ovaj voćnjak nalazi se u zaseoku Kavgalija i ima oko 500 stabala šljiva. Ove godine ostao je odličan rod , nema oštećenja od grada i dosta je kvalitetna šljiva", ističe mladi voćar Nikola Šljivić i dodaje:

"U ovom voćnjaku svake godine imamo dobre prinose", ističe Nikola dodajući je ove godine šljivik sam Bog sačuvao u predelu u kojem u bližem okruženju nema šljivika kojeg nije uništio mraz.

Izuzetno dug sušni period u velikoj meri otežavao je i obradu šljiva što je mladi Nikola ovekovečio snimkom na svom telefonu.

Foto: Blace info press

"Teško je bilo za obradu, od prašine se bukvalno nije video traktor", dodaje Nikola koji ovih dana vredno radi na tome da ovaj berićetni šljivik što bolje pripremi za takmičaski deo predstoje blačke šljivijade.

Kada je rodna godina u voćnjacima porodice Šljivić posla ima za veliki broj berača. Ove godine jedini šljivik koji je rodio obraće kažu sami. Planiraju da ovu šljivu izvezu, nešto će ostati za rakiju i džem a biće darežljivi i prema komšijama kojima ove godine šljiva nije rodila.

"U našem šljiviku ove godine ima dosta šljiva i za nas i za komšije", ponosno je prokomentarisao Nikola.

Da će ovde biti berićetna berba svedoči i ova grana na kojoj smo izbrojali tačno 100 šljiva.

Porodica Šljivić spremna je i za berbu ali i za takmičarski deo blačke šljivijade gde će imati čime da predstave i gde s razlogom očekuju nagradu za najbolji šljivik.

Dani šljive u Blacu ove godine biće održani u periodu od 25.do 27. avgusta.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.