Izvor: B92, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kontaktu policije sa decom

Beograd -- Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji kaže da policija u saradnji sa decom mora da postupa u skladu sa međunarodnim standardima.

Prava deteta i međunarodne konvencije moraju da poštuju i policajci i sudije, poručila je Marija Luiza Fornara na konferenciji za novinare u Beogradu. Ona je kazala da su u Srbiji 2001. godine započete reforme dela pravnog sistema koji se odnosi na maloletnike, dodajući da reforme u tom sektoru moraju da se nastave uz poštovanje svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetskih standarda.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Mirjana Orašanin istakla je da ponašanje policije prilikom razgovora sa decom koja su u sukobu sa zakonom mora biti takvo da pospeši njihovu resocijalizaciju, a ne da dovede do daljih konfrontacija sa zakonskim i društvenim normama.

Ona je napomenula da je organizovana intezivna edukacija policijaca kako bi bili obučeni za pravilno postupanje sa decom.

Orašanin je dodala da je neophodno poštovanje prava dece koja su bila žrtve nasilja ili nekog krivičnog dela.

"Ponašanje policije nikako ne sme doprineti daljoj traumatizaciji dece koja su pretrpela nasilje ili bila žrtve nekog krivičnog dela", kazala je državni sekretar MUP-a.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljena je publikacija MUP-a i kancelarije UNICEF-a u Srbiji "Deca i policija-psihološki i etički aspekti uspostavljanja odnosa poverenja između policije i dece u kontaktu i/ili sukobu sa zakonom".

Cilj publikacije je da se policijski službenici upoznaju sa etičkim i psihološkim standardima prilikom komunikacije sa decom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.