Izvor: Blic, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kamatama u Dafimentu odlučivali drugi

O kamatama u Dafimentu odlučivali drugi

BEOGRAD - Dafina Milanović, vlasnica propale 'Dafiment banke', koja je optužena za zloupotrebu položaja, čime je štedišama nanela štetu od 19,3 miliona nemačkih maraka, puštena je juče iz pritvora.

Veće Okružnog suda u Beogradu odlučilo je da se Milanovićeva radi lečenja brani sa slobode, nakon što je u pritvoru provela devet meseci. Sud smatra da je Milanovićevoj neophodno lečenje van zatvorskih uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog teške bolesti, kao i da ona neće pobeći iz zemlje. Dafina je teško obolela od karcinoma dojke i pre nekoliko meseci je bila podvrgnuta operaciji. Zbog hemoterapije vlasnici propale banke je potpuno opala kosa.

Ona je juče izjašnjavajući se o optužnici priznala da je postojala zloupotreba službenog položaja, ali je navela da je to učinjeno 'po tuđem naređenju'. Ona je rekla da je 19,3 miliona nemačkih maraka koji su bili vlasništvo banke morala da u avgustu 1992. isplati radniku RDB-a Srbije, koga nije imenovala.

- Zloupotrebila sam položaj po tuđem naređenju. Zvala sam firmu koju mi je ostavio suprug u Beču i naložila da se čoveku iz RDB-a i Izraelu Kelmanu isplati novac, a meni je rečeno da to ide za posebne namene Republike Srbije - rekla je Dafina Milanović.

Ona je istakla da je o toj isplati preko izvesnog Dragana Dragojlovića obavestila i tadašnjeg predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića. Milanovićeva je rekla i da nije odgovorna za visinu kamate koje je isplaćivala banka, već da su o tome odluke donosili bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević i bankari Borislav Atanacković i Nikola Stanić.

- Bord banke i ja smo bili protiv visine kamate koja je isplaćivana, ali smo morali da slušamo naređenja - dodala je Dafina Milanović.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. mart.

Prema popisu nakon kraha banke, pronađeno je 109.639 nemačkih maraka, a komisija NBJ nije uspela da utvrdi kako i gde je potrošeno 315.641.244 nemačkih maraka. Komisija je utvrdila da su u podstrekivanju i izvršenju krivičnih dela prevare i zloupotrebe položaja saučestvovali najviši predstavnici tadašnjeg državnog vrha i rukovodstva Narodne banke Jugoslavije i Narodne banke Srbije, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, Nikola Stanić, specijalni savetnik u NBS, Milutin Mrkonjić, direktor CIP, Milomir Minić, direktor ŽTP, Nikola Šainović, predsednik Vlade Srbije, Nebojša Maljković, potpredsednik Vlade Srbije, Dušan Vlatković, guverner NBJ, Borislav Atanacković, guverner NBS, Radomir Jakovljević, viceguverner NBS, Ljubomir Perišić, generalni direktor Sektora za poslove kontrole u NBJ, Gavrilo Đedović, generalni direktor Sektora za poslove sa inostranstvom u NBJ, a spisak nije konačan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.