O čemu je raspravljao Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O čemu je raspravljao Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije radi u novom sazivu. U naredne tri godine Konferenciju će voditi predsednica – rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, dok su potpredsednici rektor državnog Univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić, i rektor univerziteta "Singidunum" Mladen Veinović. Teme koje su ih danas okupile više nego aktuelne – izrada novih Zakona i aktuelno stanje univerzitetskog sporta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
I Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije, raspravljao je o predlogu nacrta Zakona o nauci. Profesori su izneli niz primedbi, očekujući pre svega da se ovaj Zakon usaglasi sa Zakonom o visokom obrazovanju.

"Ono o čemu se sada najviše razgovara je to kako da obezbedimo ravnopravan tretman istraživača koji su na fakultetima i koji su na institutima. Na taj način moramo da obezbedimo jedno jedinstvo naučnoistraživačke zajednice u Srbiji koja je premala da bi se sada gložila oko relativno malih sredstava koja su neophodna za rad i jednih i drugih", kaže Ivanka Popović, predsednica Konferencije Univerziteta Srbije.
"Da se poštuju standardi i na privatnim i na državnim univerzitetima. Pre svega mislim na standarde za akreditaciju, a standardi za akreditaciju podrazumevaju i standarde za akreditaciju u nauci", kaže Mladen Veinović, potpredsednik Konferencije Univerziteta Srbije.
Predloženo je da se ubuduće na savim drugačiji način organizuje sport na univerzitetu.
"Podrazumeva se da studentski sport mora da ima svoju legitimnost. Znači mora prosto da se osniva iz iz studentskog tela. To ipak podrazumeva i studentsko organizovanje ali i brigu rukovodstava univerziteta o studentskom sportu. U prethodnom periodu to baš nije bilo tako", kaže Dejan Matić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.
Kako se u petak prvi put sastaje radna grupa koja će raditi na izradi Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, predstavljeno je i jedno od viđenja finansiranja univerziteta. Predloženo je i da ubuduće sastancima Rekotrskog saveta prisustvuju i predstavnici Ministarstva prosvete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.