Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearna afera: Umešana i Nemačka?

Bor -- Priča o brodu Barbara Blomberg i nuklearnom otpadu prelazi granice Srbije - sa aferom bila upoznata i nemačka vlada.

Tovar sa broda zaista je istovaren na našoj teritoriji, kaže novinar NIN-a, Dragan Jovanović, koji je davne 1989. godine pratio ovu priču: "Brod se jedne ponoći zaustavio u Kladovu i tu je izvršen istovar radioaktivnog otpada i trajao je do 3-4 ujutro."

"To je meni na neki način priznala žena iz nemačke ambasade kojka je kontolisala istovar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kada je Nada Ajdačić izašla sa svojim dokazima o povećanoj radijaciji kod RTB Bora, onda je bilo jasno da je otpad tu i spaljivan kroz visoke peći", kaže on.

Pošto je Jovanović objavio rezultate merenja nekadašnjih stručnjaka iz Vinče kao i ono što je saznao od službenika nemačke ambasade, afera o nuklearnom otpadu je prešla granice Srbije. "Onda je alarmirana cela nemačka javnost, pa je čak i vlada Herlmuta Kola počela da se ljulja. Usledila je tajna diplomatija, ondašnji ministar spoljnih poslova Genšer je zvao našeg Budimira Lončara i otvoreno mu je pripretio da ukoliko se ta kampanja nastavi u jugoslovenskoj štampi, da će oni u znak odmazde vratiti polulegalno useljene gastarbajtere romskog porekla. Rezime jeste da sam prestao o tome da pišem u NIN-u, a da je Nada Ajdačić ne samo uklonjena sa radnog mesta, nego je njena laboratorija ugašena a ona je prevremeno penzionisana", kaže za B92 Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.