Nuklearci i lekari na istom poslu

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearci i lekari na istom poslu

Kompletiranjem Akceleratorske instalacije „Tesla”, proizvodiće se farmaceutika za srpsko tržište, dok će Nacionalni PET centar dobiti „bejbi ciklotron”

Nakon dugogodišnje polemike između Laboratorije za fiziku Instituta za nuklearne nauke „Vinča” i medicinske stručne javnosti oko toga gde treba proizvoditi radiofarmaceutike – radioaktivne supstance za potrebe PET dijagnostike, došlo se do kompromisnog rešenja – dogovoreno je da Laboratorija za fiziku Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za nuklearne nauke „Vinča” kompletira moćnu Akceleratorsku instalaciju „Tesla”, za proizvodnju farmaceutika namenjenih srpskom tržištu.

Deo kompromisa jeste i dogovor eksperata u Vinči i medicinske struke da Nacionalni PET centar, pri Kliničkom centru Srbije, dobije svoj, „bejbi ciklotron”.

– Taj kompromis bi dugoročno rešio pitanje PET dijagnostike u Srbiji, koja se danas smatra strateškom dijagnostikom u svetu. Radiofarmaceutici se koriste u dijagnostici različitih oblika kancera, zatim, u dijagnostici najtežih neuroloških bolesti, poput demencije, Parkinsonove bolesti, ili epilepsije, kao i u dijagnostici određenih vrsta infekcija i psihijatrijskih bolesti – precizira profesor dr Vladimir Obradović, direktor Centra za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu se nalazi Nacionalni PET centar.

Pošto je kompromis postignut, sledeća faza u razvoju srpske nuklearne medicine je –gde pronaći novac? Predlog nekoliko medicinskih i naučnih institucija u Srbiji jeste da se iz ruskog državnog izvoznog kredita namenjenog Srbiji, finansira projekat pod nazivom „Nauka i medicina sa protonskim snopovima”.

Predstavnici Instituta za nuklearne nauke „Vinča”, Kliničkog centra Vojvodine, Vojnomedicinske akademije u Beogradu, Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, Kliničkog centra „Kragujevac”, i Kliničkog centra „Niš”, zatražili su, 31. jula 2012. godine, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija i privrede da izdejstvuju da se u tekst nacrta sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o davanju državnog izvoznog kredita Republici Srbiji, unese nekoliko dopuna. One bi značile da se u član 1 sporazuma unese stav da se iz kredita mogu finansirati i naučnomedicinski infrastrukturni projekti, kao i da se u isti član sporazuma precizira da se naučnomedicinski infrastrukturni projekti finansiraju iz kredita u iznosu od 100 odsto.

Naučni rukovodilac Laboratorije za fiziku Instituta za nuklearne nauke „Vinča” dr Nebojša Nešković, ističe da bi glavni rezultat ovog projekta bio uspostavljanje industrijske proizvodnje radiofarmaceutika za pozitronsku emisionu tomografiju (PET) u Institutu za nuklearne nauke „Vinča” i njihovog regularnog korišćenja u novoformiranim PET jedinicama u medicinskim institucijama, potpisnicima zahteva.

Da podsetimo, osim u Kliničkom centru Srbije, postoji još jedan, regionalni PET centar u Institutu za onkologiju Vojvodine, u Sremskoj Kamenici.

– Vlada Srbije do sada je u Akceleratorsku instalaciju „Tesla” uložila 14,63 miliona dolara, dok je preliminarno određeni iznos, koji je potreban za realizaciju projekta, 52,99 miliona dolara – napominje dr Nešković, podsećajući da je u martu 2011. godine u Beogradu, na kraju svoje posete, Vladimir Putin, tadašnji predsednik Vlade Rusije, izjavio da je zvanična Moskva, „što se tiče atomske energije, spremna da isporuči opremu i izgradi centar za proizvodnju radioaktivnih izotopa za medicinske svrhe i izvrši obuku srpskih specijalista u toj oblasti”.

Poslednjeg dana avgusta, predstavnici Instituta za nuklearne nauke „Vinča” i pomenutih medicinskih ustanova koje treba da dobiju PET centre, poslali su pismo premijeru Srbije Ivici Dačiću, sa molbom da podrži njihov zahtev da se iz ruskog državnog izvoznog kredita finansira projekat „Nauka i medicina sa protonskim snopovima”. Dačić je takođe zamoljen da izdejstvuje da se to pitanje uvrsti u dnevni red predstojećeg sastanka predsednika Vladimira Putina i Tomislava Nikolića, koji će se održati 11. septembra u Sočiju.

------------------------------------------------------------------------------

Skupa dijagnostika

– Trenutno u zemlji ne postoji dovoljno kadrova za PET ispitivanja, osim u postojeća dva centra. Zato je potrebna dodatna edukacija specijalista nuklearne medicine. Važno je i pitanje da li Republički fond zdravstvenog osiguranja u narednom periodu može da finansira rad većeg broja PET centara, s obzirom na to da je ta dijagnostika izuzetno skupa, a para ima malo – kaže profesor Vladimir Obradović.

– Dok smo u situaciji da uvozimo radiofarmaceutik, možemo da dijagnostikujemo do 12 pacijenata dnevno. Kada budemo imali medicinski ciklotron, kao što je praksa u svetu, i sami budemo proizvodili radiofarmaceutike, moći ćemo više nego da utrostručimo broj pregleda i primenjujemo PET ispitivanja u punom obimu. Takođe će Nacionalni PET centar biti u mogućnosti da po potrebi, privremeno ili trajno, snabdeva radiofarmaceuticima kako postojeći tako i buduće regionalne PET centre u zemlji– kaže dr Obradović.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.