Izvor: TangoSix.rs, 09.Dec.2016, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti iz Hrvatske: isporuka preostalih Kajova, bezbednosne pretnje, planovi za zamenu transportnih helikoptera, odluka o novim borbenim avionima krajem 2017, povećanje vojnog budžeta

Iz Hrvatske nam ovih dana stižu zanimljive informacije vezane za njihove odbrambene planove i vojno vazduhoplovstvo. Na aerodrom Zemunik je stigla druga pošiljka američkih helikoptera Kiowa Warrior čime je završena isporuka svih letelica. Predsednica Hrvatske izjavila je da će se odluka o nabavci borbenih aviona doneti krajem 2017. godine. Objavljeno je i da će se zajedno sa drugim zemljama formirati zajedničke specijalne vazduhoplovne snage za borbu protiv terorizma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << />Hrvatski a potom i svetski mediji javili su 3. decembra da je tog dana tokom ranih prepodnevnih časova u 93. vazduhoplovnu bazu Zemunik kod Zadra stigla poslednja tranša od 11 helikoptera OH-58D i da je time kompletirana donacija Sjedinjenih Američkih Država od 16 vazduhoplova ovog tipa. Prvih pet helikoptera stiglo je 30. jula a ceo posao je vredan 34,8 miliona dolara od čega je 20,1 milion donacija SAD a preostali iznos će se podeliti na vojni budžet Hrvatske u periodu od 2016. do 2020.
Prema hrvatskim i američkim izvorima ovi helikopteri su proizvedeni između 2010. i 2012. godine kao nadoknada gubitaka američke vojske u Iraku i Avganistanu, upotrebljavani su između 2012. i 2015. a potom su nakon povlačenja iz upotrebe aprila ove godine proglašeni viškom u okviru programa US Excess Defence Articles (EDA). Hrvatska je bila prva država koja se odlučila za helikoptere koje su SAD ponudile saveznicima kroz donacije i prva koja ih je izabrala.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dala je intervju za Defence News čije je delove preneo hrvatski portal Obris (Obrana i sigurnost). Grabar Kitarović je učestvovala na panelu foruma Halifax National Security Forum nakon kojeg je i odgovorila na pitanja Defence News-a.
Između ostalog hrvatska predsednica iznela je podatak da njena država još uvek nije spremna da izdvoji 2 posto bruto nacionalnog dohotka za odbranu (kakva je trenutna preporuka NATO-a), da će sledeće godine Hrvatska poslati svoje trupe u Litvaniju na čemu trenutno radi sa Nemačkom a da će one biti deo snaga NATO-a za brzo reagovanje koja služi protiv Rusije u njenom odvraćanju od baltičkih država.
Zbog nove vlade koja je formirana tek pre nekoliko nedelja odluka o nabavci novih višenamenskih borbenih aviona biće doneta krajem 2017. godine – izjavila je Grabar Kitarović. To pitanje je dakle (ponovo) odloženo s obzirom da je trebalo biti rešeno krajem ove godine. Do tada će se nastavti analiza dostupnih informacija kao i oslanjanje na postojeću eskadrilu od 12 aviona MiG-21bis i UM.
Grabar Kitarović je napomenula da se nove bezbednosne pretnje stalno pojavljuju a da se jedna od njih nalazi i u susedstvu, u Bosni i Hercegovini. Pomenula je Republiku Srpsku i rekla da bi potencijalna serija referenduma mogla dovesti do nezavisnosti tog entiteta što bi moglo izazvati konflikt u BiH i da je to jedan od razloga zbog čega bi Hrvatska trebala nabaviti nove borbene avione.
Na kraju, od tema vezanih za hrvatsko Ratno Vazduhoplovstvo hrvatska predsednica istakla je i da postoji problem u održavanju transportnih helikoptera koji su ruske proizvodnje i da je sve teže nabaviti rezervne delove za njih.
Na definisanju njihove zamene, kako je izjavila, u narednim mesecima radiće se sa SAD. Od ranije je poznato nastojanje Hrvatske da nakon 2020. godine helikoptere Mi-8T i MTV-1 zameni eventualnom donacijom SAD koji bi isporučili UH-60 ’’Black Hawk’’. Istovremeno raspisan je tender za remont helikoptera Mi-171Š koji su primljeni u naoružanje 2007. i 2008. godine.
Sajt Balkan Insight doneo nam je informaciju da je Hrvatska započela sa formiranjem zajedničkih specijalnih vazduhoplovnih snaga sa Slovenijom, Mađarskom i Bugarskom koje bi mogle biti upotrebljene u borbi portiv terorizma u regionu Mediterana i severne Afrike.
Ova inicijatova je, po ministru odbrane Hrvatske, sponzorisana od strane Komande za specijalne operacije NATO-a kao i od Sjedninjenih Američkih Država. Nove zajedničke snage bi konkretno mogle biti upotrebljene u evakuaciji trupa sa potencijalno neprijateljske teritorije a u okviru specijalnih misija.
Ministar je rekao da je projekat još uvek u početnoj fazi ali da su moguća polja saradnje zajedničke obuke i obrazovanje opremanja, modernizacije i formiranja integrisanih zajedničkih trupa. Zbog toga su sve strane zadužene za razvijanje određenih sposobnosti, primenu racionalnih opcija i mogućnosti da pomognu saveznicima koji već rade na postizanju tog cilja.
Hrvatska je odlućila da se u svrhu ovladavanja kapaciteta za provođenje ovog zadatka, koji je zahtevao NATO, udruži sa Slovenijom, Mađarskom i Bugarskom. Trenutno hrvatska vojska nema ovakve mogućnosti ali poseduje specijalne jedinice za borbene i izviđačke operacije.
Balkan Insight podseća da je zvanični list Ministarstva odbrane ’’Hrvatski vojnik’’ preneo u septembru da je sporazum između četiri države potpisan na NATO samitu koji je tada održan u Splitu. Preneto je i da je saradnja po tom planu podrazumevala i formiranje multinacionalnog centra za obuku kao i obuka avijacijskih jedinica koje bi učestvovale u izvršavanju zadataka specijalnih misija.
Kao potencijalne baze u Hrvatskoj koje bi bile upotrebljavane za realizaciju navedenog, spominju se aerodromi Zemunik kao i Udbina koja se već koristi kao trenažni centar američkih vazduhoplovnih snaga i specijalnih jedinica. Isti izvor govori i o povećanju vojnog budžeta Hrvatske za 46 miliona evra. Odluka je doneta nakon procene o porastu bruto nacionalnom dohotku u 2017. koji bi mogao iznositi 3,2 procenta čime bi vojni budžet Hrvatske mogao iznositi oko 582 miliona evra.
The post Novosti iz Hrvatske: isporuka preostalih Kajova, bezbednosne pretnje, planovi za zamenu transportnih helikoptera, odluka o novim borbenim avionima krajem 2017, povećanje vojnog budžeta appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.