Novosti: Za lečenje u banjama 334 miliona više nego lane

Izvor: Blic, 20.Mar.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Za lečenje u banjama 334 miliona više nego lane

U kasi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja ove godine za medicinsku rehabilitaciju rezervisana su 334 miliona dinara više nego lane, pa će u banje na produženo lečenje moći da ode više od 42.089 osiguranika koliko ih je bilo prošle godine, pišu "Novosti".

Svako od njih je, o trošku zdravstvenog osiguranja, bilo da je tamo upućen radi nastavka lečenja, posle preloma ili ugradnje veštačkih zglobova, radi saniranja posledica srčanog ili mozdanog udara ili zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prevencije komplikacija određenih hroničnih bolesti, proveo u proseku 22,3 dana, dok jen npr. godinu dana ranije prosečno vreme oporavka bilo 21, 18 dana.

Oni su prošle godine ukupno proveli u rehabilitacionim centrima 938. 890 dana.

Medicinska rehabilitacija zdravstvenu kasu prošle godine koštala 2. 951.035.106 dinara.

Najviše je za ove troškove izdvojla filjiala RFZO u Nišu, sa čije teritorije je najviše osiguranika upućivano u banje, čak više nego iz Beograda, kažu u RFZO.

Osiguranici su najčešće sa uputom išli u Specijalnu bolnicu za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, slede Niška Banja, Institut za rehabilitaciju u Beogradu, Ribarska Banja i Banja Koviljača.

Takođe, lekarske komisije RFZO su od ukupno 42.089 upućenih na rehabilitaciju u 2016. godini zbog prevencije pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija kod obolelih od dijabetesa koji su na terapiji insulinom, uputile 7.914 odraslh osiguranih lica, sa 76. 967 dana propisanih rehabilitacionih procedura.

Na rehabilitaciju o trošku zdravstveng osiguranja prošle godine je upućeno i 1. 912 dece.

Njima je priznata rehabilitacija u trajanju od 39.893 dana.

Oni su najčešće upućivani radi prevencije nastanka komplikacija gojaznosti i prevencije nastaka komplikacija šećerne bolesti.

Na rehabilitaciju posle lečenja dece od zloćudnih tumora upućeno je 44 mališana, koji su u banjama zajedno proveli 1.255 dana.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dijabetičari najviše dobijaju rehabilitaciju u srpskim banjama

Izvor: Blic, 20.Mar.2017

U kasi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ove goidne rezervisana su 334 miliona dinara više nego lane za medicinsku rehabilitaciju, pa će u banje na produženo lečenje moći da ode više od 42.089 osiguranika...Svi oni su tokom prošle godine zajedno proveli 938.890 dana u rehabilitacionim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.