Novosti: MiG-ovi 29 iz Belorusije uskoro u Srbiji

Izvor: TangoSix.rs, 12.Jan.2021, 15:55

Novosti: MiG-ovi 29 iz Belorusije uskoro u Srbiji

Dnevni list “Novosti“ preneo je jutros svoje saznanje da će u narednih nekoliko nedelja Srbiji biti isporučena četiri lovačka aviona MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji a koji se već skoro dve godine nalaze na remontu u beloruskom 558. remontnom zavodu iz Baranoviča. Kako je navedeno, radovi se privode kraju a u toku su pripreme za transport i primopredaju.
Novosti su prenele i izjavu ministra odbrane Nebojše Stefanovića o tome da je ovogodišnju >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << lista projekata u RV i PVO ambiciozna i dugačka a izjava ujedno potvrđuje da se očekuje isporuka MiG-ova iz Belorusije.
– Očekujemo završetak remonta četiri aviona MiG-29 iz Belorusije i njihovu isporuku. Osim toga sledi nam nastavak modernizacije aviona Orao, kao i raketnog sistema PVO „Kub“. Radari P-12 i P-18, kao i druga sredstva ratne tehnike, biće takođe modernizovani. U planu je i remont helikoptera GAMA i Gazela, kao i raketnih sistema „Neva“ i „Kub“ – rekao je Stefanović.
Novosti su se osvrnule i na to kakvi avioni stižu iz Belorusije. Navodi se da je njihova modernizacija i remont urađena po istom modelu po kom je iz Rusije prethodno stiglo šest letelica ovog tipa. Međutim, autor teksta je izneo i malo konfuznu informaciju da je plan da Belorusi četiri „dvadesetdevetke“ isporuče na tehničkom nivou 9.13, što prema njemu odgovara avionima ovog tipa koji su već u Srbiji.
Ostaje nepoznanica da li 29-ke iz Belorusije stižu samo kao 9.13 ili će to biti MiG-29SD ili možda čak MiG-29SM/ Foto: Ministarstvo odbrane Srbije Činjenica je ipak da Srbija trenutno poseduje 10 aviona MiG-29 koji su dovedeni na nivo približan verziji MiG-29SD (na avionima nasleđenim iz SFRJ to je urađeno nakon remonta 2008-2010, a na ruskim doniranim primercima nakon dolaska u Srbiju 2017-2019) a koji će nakon poslednje faze uvođenja u naoružanje koja je, barem zvanično počela oktobra 2020., biti dovedeni na standard koji najviše odgovara varijanti MiG-29SM.
Tako će srpski modernizovani MiG-ovi 29 imati dorađeni radar (naravno jednosedi), novi sistem za elektronsku borbu i radio-tehničko izviđanje, biće integrisane nove rakete vazduh-vazduh (takođe bi to trebali biti samo jednosedi) kao i vođena vazduhoplovna ubojna sredstva vazduh-zemlja. Planirana je i dorada simulatora letenja.
Belorusija je Srbiji donirala 4 jednoseda verzije 9.13 sa poslednjim beloruskim vojnim evidencijskim brojevima “02 crveni“ (fabrički broj 2960714909), 05 crveni“ (2960715133), 16 crveni“ (2960715157 ) i 52 crveni“ (2960718708), prva tri su proizvedena 1987. a poslednji 1988. godine. Najave da će oni biti isporučeni tokom 2020. godine nisu se obistinile a zvaničnici su nekoliko puta nagovestili da će se to dogoditi početkom 2021.
Obzirom da remont i modernizacija u Belorusiji traju skoro dve godine, za očekivati je da ti avioni stignu barem na nivou MiG-29SD. Za taj vremenski period mogla bi se odraditi i modernizacija na standard MiG-29SM ali do sada nikada nije zvanično saopštavano kakav će obim modernizacije proći ti avioni.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Novosti: MiG-ovi 29 iz Belorusije uskoro u Srbiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.