Novosadski susret pozicije i opozicije

Izvor: Politika, 17.Sep.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski susret pozicije i opozicije

Gradonačelnik Miloš Vučević danas će prvi put imati razgovor „oči u oči” sa rukovodstvom Demokratske stranke

Novi Sad – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primiće danasdelegaciju Gradskog odbora Demokratske stranke, potvrđeno je za „Politiku”. Oči u oči sa Vučevićem naći će se novi predsednik novosadskih demokrata prof. dr Ilija Ćosić i njegovi najbliži saradnici Života Lazarević i Jelica Alargić. Pre samo nedelju dana, oni su otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozivali gradonačelnika da podnese ostavku i tako „spasi“ Novi Sad od loše vlasti. Sada, kako su nam rekli, obe strane očekuju značajne promeneu dijalogu, prvenstveno da postanu konstruktivni partneri u interesu građana Novog Sada.

– Biće to prilika da mi, kao nosiocu izvršne vlasti, opozicija ukaže na neke stvari za koje oni smatraju da je potrebno učiniti, ali i da ja njima kažem kakvo su stanje njihove stranačke kolege ostavile u gradu posle četvorogodišnje vladavine. Ovo je novo rukovodstvo DS-a i želim da čuju istinu o tome kako su njihovi prethodnici vladali Novim Sadom. Očekujem da ćemo otvoriti novu stranicu dijaloga između pozicije i opozicije – kaže Vučević.

Da stižu u dobronamernu posetu najvećem stranačkom rivalu, tvrdi za „Politiku” prvi čovek novosadskih demokrata Ilija Ćosić. Iako priznaju da ne mogu da se pomire sa tim da su kao stranka koja je na lokalnim izborima dobila najviše glasova, zbog prekomponovanja skupštinske većine, ostali u opoziciji, demokrate sada žele da interese grada stave ispred stranačkih.

– Predložićemo da razgovaramo o tri problema. Prvi je bezbednost u gradu, i u tom smislu predlažemo da se aktivira komunikacija sa mladima, da se ostvari saradnja škola i sportskih kolektiva kako bi se mladi odvukli sa ulica, da se održi sastanak predstavnika svih partija i MUP-a. Podržavamo pozive gradonačelnika da se pod hitno imenuje načelnik policije, i sami smo to više puta tražili. Drugi problem koji ćemo otvoriti jestepodsticanje proizvodnje, nastavak izgradnje naučno-tehnološkog parka, rešavanje pitanja preduzeća koja su izašla iz stečaja poput „Jugoalata”. Treće je pitanje strategije privrednog razvoja grada koja je usvojena 2009. godine. Savet za privredni razvoj ne funkcioniše i sada bi trebalo nastaviti dalje –objašnjava Ilija Ćosić.

S druge strane, gradonačelnik Vučević će insistirati na tome da mu demokrate odgovore zašto do sada nisu bili spremni na dogovor o pitanjima koja su od velikog interesa za građane Novog Sada, poput slučaja ATP, Borovice, rada Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”. Na naše pitanje zašto je pristao na tako otvoren razgovor sa opozicionim DS-om, kada već njegovim stranačkim kolegama iz Beograda gradonačelnik Dragan Đilas nije bio spreman da otvori vrata svog kabineta, Vučević kaže:

– Ja nisam Dragan Đilas i ne gledam politiku kroz njegovu prizmu. Nemam problem sa tim da dođu i druge opozicione stranke. To je moj posao, kao nosioca izvršnog dela vlasti.

A. Komnenović

-----------------------------------------------------------

Utvrditi da li je bilo kupovine glasova

Nakon prve godine vlasti koalicije koju predvodi SNS, demokrate osporavaju njen legitimitet i to zbog činjenice da se u koaliciji nalaze stranke koje nisu učestvovale na izborima poput Treće Srbije (bivše Dveri) i pokreta Drina–Dinara–Dunav (bivša Romska demokratska stranka). Nekadašnja romska stranka je na početku bila u koaliciji sa demokratama, a naprednjaci i Vučević lično su ih nakon majskih izbora optuživali za kupovinu glasova. Da li i dalje insistira na utvrđivanju istine o tome?

– Ja sa tim nemam nikakav problem. Veoma mi je bitno da se utvrdi da li je bio kupovine glasova, ko je projektovao takav model načina prevare na izborima, i ko je sve to finansirao. Postoje indicije da će taj put dovesti do vrata onih koji to sada najviše spominju. Ako se utvrdi da je bilo kupovine glasova, ne mogu da isključim da bi bio doveden u pitanje legitimitet cele skupštine. Poštovaćemo sudske odluke –kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

objavljeno: 18.08.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dogovor Vučevića i demokrata u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2013, 17:10

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju gradskog odbora Demokratske stranke, koju je predvodio predsednik tog odbora profesor Ilija Ćosić. Gradonačelnik je primio novosadske demokrate na njihov zahtev, a kako saznaje  RTV, među glavnim temama razgovora bila je bezbednost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.