Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski studenti se odazvali akciji zaveštanja organa

Studenti Univerziteta u Novom Sadu pridružili su se danas akciji zaveštanja organa koju su organizovali Savez studenata i Studentska organizacija IFMSA.

Broj studenata koji su zaveštali organe još nije poznat jer će oni tokom celog dana popunjavati donorske kartice Kliničkog centra Vojvodine.

Internacionalni koordinator projekta "Promocija donacije i transplantacije organa" (IFMSA) Jelica Alargić rekla je novinarima da je današnja akcija samo nastavak sveobuhvatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akcije "Šansa za novi život" Donorske mreže Vojvodine, koja je počela pre nedelju dana.

"Cilj humane akcije studenata je da pokažu da je poklanjanje života drugoj osobi najviši odraz humanosti, nesebičnosti i ljudske plemenitosti i solidarnosti", rekla je ona.

Dodala je da je prvog dana akcije više od stotinu lekara Kliničkog centra Vojvodine zaveštalo svoje organe, i da veliki broj građana svoje interesovanje iskazuje pozivom na dežurni telefon Donorskog centra Vojvodine.

Donorske kartice Donorskog centra Vojvodine do sada su popunili i predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i vojvođanski sekretar za zdrastvo Miloš Lučić.

Prema zvaničnim podacima, na bubrege u Vojvodini čeka oko 150 ljudi, a jetra je neophodna za devetoro pacijenata.

Početkom meseca Transplantacioni tim Kliničkog centra Vojvodine uspešno prvi put presadio jetru pacijentkinji koja je organ primila od osobe koja je zaveštala svoje organe.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zaveštanje organa: i studenti u akciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008

NOVI SAD - Studenti Univerziteta u Novom Sadu pridružili su se danas akciji zaveštanja organa „Šansa za novi život", koju su organizovali Savez studenata i Studentska organizacija IFMSA...Broj studenata koji su zaveštali organe još nije poznat jer će oni tokom celog dana popunjavati donorske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.