Novosadska kompanija dizajnirala pametne klupe i autobuska stajališta

Izvor: NovaEnergija.net, 15.Jul.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska kompanija dizajnirala pametne klupe i autobuska stajališta

Zamislite u svom gradu pametnu klupu ili pametno autobusko stajalište koji, putem solarne energije, omogućavaju vam da napunite bateriju svog telefona ili se priključite na Wi-Fi mrežu. Fenomenalno, zar ne?!
Baš takvi proizvodi nastali su nedavno u Novom Sadu, dizajnirala ih je kompanija Petro-mont, a na njima su radili domaći inženjeri.
U pitanju su inteligentni i energetski nezavisni proizvodi koji se napaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << panela i opciono kinetičkih podnih ploča. Energija se skladišti u centralnoj bateriji da bi se potom koristila za samo osvetljenje, punjenje mobilnih uređaja, obezbeđivanje WiFi signala, napajanje reklamnih monitora, rasvetu reklamnih panoa i brojne druge aplikacije.
U pitanju su tri proizvoda – PetroSOLAR totem, PetroSOLAR klupe i PetroSOLAR autobuska stajališta.

PetroSOLAR totemi su namenjeni za instalaciju na najrazličitijim lokacijama u gradu ili van njega. Svaki Totem poseduje sopstvenu rasvetu i energetski je nezavisan, jer se napaja zelenom energijom, putem Solarnih panela. Osnovna namena im je da korisnicima obezbedi besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono Wi-Fi signal kao i pružanje reklamno – turističkih informacija o lokaciji gde se nalaze ili atrakcijama u blizini.


PetroSOLAR klupe su namenjene postavljanju u parkovima i ostalim gradskim ili vangradskim lokacijama kao što su; šetališta, izletišta, skijališta, plaže… Klupe su opremljene solarnim foto naponskim ćelijama i poseduju sopstvenu rasvetu, koja tokom noći može da služi kao glavna javna rasveta. Svaka klupa poseduje integrisanu bateriju sa izvodom za besplatno punjenje mobilnih uređaja, a može se integrisati i Wi-Fi HotSpot, kao i brojne druge aplikacije koje mogu da prate trenutnu temperaturu vazduha, vlažnost, zagađenost… Zahvaljujući primeni solarne energije, javni troškovi električne energije će biti značajno smanjeni, a briga o zaštiti životne sredine primenom obnovljivih izvora energije svakako unapređena.

PetroSOLAR autobuska stajališta su inteligentna i energetski nezavisna autobuska stajališta koja unapređuju imidž grada. Svako stajalište ima integrisanu solarnu ćeliju sa baterijom, samostalnu rasvetu i besplatne punjače za mobilne uređaje. Pored osnovnih elemenata, autobuska stajališta mogu da integrišu i brojne dodatne elemente kao što su Wi Fi hotspot, postavljanje interaktivnih monitora i reklamnih panoa, Citylight, roto i štampane reklame, kao i klupe, kante za otpatke… Kao posebna nadogradnja autobuska stajališta su u mogućnosti da budu umrežena u jedinstvenom gradskom BUS STOP sistemu koji je u mogućnosti da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa ili pak informacije o kvalitetu vazduha, temperaturi, vlažnosti, broju pešaka…
Na pitanje da li su svoje proizvode već predstavili nadležnima u Srbiji i da li ćemo u budućnosti imati ovakva rešenja na ulicama naših gradova, Lazar Jošanov, iz kompanije Petro-mont nam je rekao:
Trenutno je najizvesnije postavljanje PetroSOLAR totema i klupa s obzirom da su pogodniji za mnogo širu primenu i mnogo veći broj različitih lokacija kao što su razne gradske lokacije, parkovi, šetališta, plaže, tvrđave, skijališta, otvoreni parking prostori na magistralnim i auto-putevima, turistički centri… Što se tiče PetroSOLAR autobuskih stajališta imamo dva prioriteta: ostvarivanje saradnje sa lokalnim samoupravama i postavljanje autobuskih stajališta u Opštinama i vangradskim lokacijama kako bi se prvenstveno povećala bezbednost i sigurnost dece putnika i zadovoljenje potreba za dopunom baterija mobilnih uređaja i internetom. Kao drugo, ostvarivanje saradnje sa većim gradovima na postavljanu, a kasnije i na umrežavanju autobuskih stajališta u jedinstven gradski BUS sistem.”

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.