Novo zagađenje u Pančevu

Izvor: B92, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zagađenje u Pančevu

Pančevo, Beograd -- Prošle noći zabeleženo je mnogo veće zagađenje vazduha nego pre sedam dana, kada su se u tom gradu oglasile sirene za hemijsku opasnost.

Na sastanku direktora Uprave za zaštitu životne sredine sa lokalnim vlastima i predstavnicima fabrika zagađivača, dogovoreno je da se ubuduće sve aktivnosti industrijskih postrojenja u Pančevu usklađuju sa meteorološkim uslovima. U Ulici despota Stefana, nekadašnjoj 29. novembra, u Beogradu, zagađenost veća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego u Pančevi, kažu nadležni.

Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković izjavio je za B92 da ovog puta sirene nisu uključene jer je koncentracija benzena u vazduhu varirala. On kaže da je najveće zagađenje zabeleženo noćas, kada su građani već bili u kućama, te da nisu želeli da sirenama izazovu paniku.

"U strašno velikoj dilemi sam bio. Znate kako, u jedan sat iskoči vrednost, pa se onda vrati, pa iskoči, pa se vrati... Posle svega što su Pančevci preživeli poslednjih dana, verujte mi da sam zaista bio u velikoj dilemi da li da izdam naredbu ili ne. Dobijao sam uveravanja da dolazi do pada zagađenosti... Ne znam da li sam dobro postupio."

Koncentracija benzena u 4.00 bila je 140 mikrograma po metru kubnom vazduha, dok je u 21.00 prethodne večeri praškastih materija u vazduhu bilo 872 mikrograma, a redukovanog sumpora 70 mikrograma, sedam puta više nego u noći između 14. i 15. novembra.

Fabrike da se usklađuju s meteorologijom

Popodne je održan sastanak direktora Uprave za zaštitu životne sredine sa predstavnicima Rafinerije, Petrohemije, ali i predstavnicima Opštine Pančevo, Pokrajinske inspekcije i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Direktor Uprave Miroslav Nikčević kaže za B92 da je na sastanku dogovoreno da se sve aktivnosti fabrika zagađivača ubuduće usklađuju sa kratkoročnom vremenskom prognozom.

"Znači, ukoliko nema vetra, ukoliko je pritisak takav da ne dozvoljava određene tehnološke procese, oni u tim pogonima neće raditi, to im je naređenje i oni će toga morati da se pridržavaju", kaže on.

"Ukoliko je vetar dobrog pravca, ukoliko ne duva ka gradu, i ukoliko je pritisak odgovarajući, moći će da pristupe nekim operacijama, koje, obično, dovode do pojačane koncetracije zagađujućih materija."

Veliko zagađenje i u Beogradu

Nikčević kaže da je zagađenje vazduha problem i u Beogradu, u kome nema industrijskih postrojenja. On je naveo da je u Ulici despota Stefana, nekadašnjoj Ulici 29. novembra, juče zagađenost vazduha bila veća nego u Pančevu.

Zamenica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Elizabeta Paunović rekla je ranije danas agenciji Beta da se u ovom periodu godine, zbog specifičnih meteoroloških uslova, zagađujuće materije, koje se emituju iz raznih izvora, zadržavaju u nižim slojevima pri zemlji.

"Iz tih razloga koncentracije pojedinih zagađujućih materija na određenim tačkama (Ulica Despota Stefana) u noćnim i ranim jutarnjim satima prelaze dozvoljene vrednosti", istakla je Paunovićeva.

Ona je upozorila osetljive grupe građana, u koju spadaju deca i stariji ljudi, da se što manje zadržavaju na mestima u Beogradu na kojima je povećano zagađenje vazduha, kao što su raskrsnice i centar grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.