Novo veštačenje u slučaju Natalije Tešić

Izvor: Politika, 03.Jul.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo veštačenje u slučaju Natalije Tešić

Tužilaštvo zatražilo i saslušanje roditelja devojčice koja je preminula od meningitisa pošto su je lekari dva puta vraćali kući

Četvrto opštinsko tužilaštvo u Beogradu zatražilo je novo sudskomedicinsko veštačenje u slučaju šesnaestomesečne Natalije Tešić koja je 30. maja preminula od bakterijskog meningitisa u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.

– Nakon prikupljanja svih potrebnih papira i celokupne dokumentacije ušli smo u postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sprovođenja određenih istražnih radnji pred Četvrtim opštinskim sudom. Između ostalog, predložili smo i sudskomedicinsko veštačenje stručnjka s Medicinskog fakulteta da vidimo kakve će to rezultate dati, s obzirom na sve već prikupljeno, u smislu utvrđivanja uzročno-posledične veze između postupanja i smrti koja je nastala kao posledica zapaljenja – izjavila je tužiteljka Biljana Radovanović iz Četvrtog opštinskog tužilaštva.

Naša sagovornica dodaje da je predloženo i saslušanje porodice, odnosno roditelja, budući da su se oni do sada uglavnom oglašavali preko medija, što nije relevantno za pravosudni postupak.

– Želimo da im pružimo šansu da sve što žele iznesu na mestu gde će to biti od nekog značaja – kaže Radovanovićeva.

Branka Stamenković iz Građanske inicijative „Majka hrabrost”, udruženja koje se više puta oglašavalo povodom ovog slučaja, kaže da je zadovoljna ovakvim odlukama tužilaštva jer će porodica biti uključena u slučaj.

– Zastarela je praksa da se porodica kao previše emotivna ne ispituje. Kako je moguće da stručna komisija kaže da je ispitala sve učesnike u lečenju, a da pri tome nije uzela izjavu od majke bebe? Da li to znači da ona ne učestvuje u lečenju rođenog deteta? S takvom praksom bi trebalo da se prekine i drago mi je da je tužilaštvo upravo to uradilo – kaže Stamenkovićeva.

Ona dodaje i da porodice u slučaju sumnje na nesavesno lečenje često ne dobiju ni izveštaj o stručnom nadzoru, jer im lekari kažu da je to službena tajna.

– Porodica Tešić je, istina, dobila izveštaj stručne komisije od Doma zdravlja „Novi Beograd”, ali to je izuzetak, a ne pravilo, jer znam za mnoge porodice kojima taj izveštaj nikada nije dostavljen, iako su ga tražili. Ipak, ni Tešićima nije do sada stigao drugi deo izveštaja koji, po njima, i jeste sporan – rekla je Stamenkovićeva.

Porodica preminule Natalije podnela je prijavu Ministarstvu zdravlja, ukazujući na to da je šesnaestomesečna beba tek nakon trećeg odlaska lekarima u ogranku Doma zdravlja „Novi Beograd” u bloku 44, sa temperaturom od 40 stepeni, koja je trajala četiri dana, poslata u kliniku u Tiršovoj, gde je odmah po prijemu pala u komu. Inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u dve bolničke ustanove u kojima se lečila beba, Domu zdravlja „Novi Beograd” i Univerzitetskoj dečjoj klinici, obavljeni su početkom juna na zahtev Ministarstva zdravlja, a komisija koju je formiralo resorno ministarstvo pronašla je da nije bilo propusta u postavljanju dijagnoze i lečenju.

Kada je slučaj Natalije Tešić objavljen u javnosti krajem maja, oglasio se i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je odmah zatražio ostavku direktorke novobeogradskog Doma zdravlja prim. dr Katerine Vekić. Budući da ona nije podnela ostavku, a uprkos podršci koju je dobila od kolektiva zdravstvene ustanove na čijem je čelu, Skupština grada smenila ju je po skraćenom postupku na sednici održanoj krajem juna.

J. Beoković

[objavljeno: 04/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.