Izvor: B92, 06.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo ustrojstvo Vojske Srbije

Vranje -- Formiranjem 4. brigade Kopnene vojske u Vranju, danas završena reorganizacija Vojske Srbije.

Smanjen je broj jedinica i oficira sa višim činovima, a povećan operativni deo vojske. Zahvaljujući tome, Srbija je dobila racionalniju i efikasniju vojsku, rekao je načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uručio je vojnu zastavu komandantu 4. brigade Kopnene vojske u kasarni Prvi pešadijski puk Knjaz Miloš Veliki u Vranju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čime je i zvanično formirana ta jedinica Vojske Srbije. Time je završena reorganizacija vojske koja je počela pre 13 meseci. Reforme će biti nastavljene u republičkoj skupštini.

"Te reforme će se odnositi na nešto što je jako bitno a malo vidljivo, a to je donošenje zakona o odbrani, vojsci, o službama bezbednosti, na poboljšanje materijalno tehničke osposobljenosti naše vojske, kao i na poboljšanju statusa naše vojske", rekao je Šutanovac.

Pripadnici vojske su u pokaznoj vežbi demonstrirali svoje sposobnosti koristeći ratnu tehniku, koja je prema rečima načelnika generalštaba Zdravka Ponoša, najbolja sa kojom srpska vojska raspolaže.

U lošijem položaju po opremljenosti u ovom trenutku je avijacija. Višak tehnike, ostao posle reorganizacije, bice skoncentrisan na manji broj lokacija.

"Počistićemo Srbiju od viška ratne tehnike. To neće biti tako lako da se učini sa viškom municije i eksplozivnih sredstava. To će ostati jedan od bezbednosnih problema zato što je zahtevan posao i vojska sama ne može to da uradi, potrebne su dodatne finansije", rekao je Ponoš.

Namera vojske ostaje da se profesionalizuje do 2010, jer se, prema rečima načelnika generalstaba, mladićima posle samo šest meseci služenja vojnog roka ne može poveriti ozbiljniji zadatak.

"Zbog toga je intencija da imamo profesionalnu vojsku. Da li će taj zadatak biti u potpunosti realizovan zavisi od nivoa rasta plata. Teško možemo imati profesionalnce koji su spremni na ovakvo odricanje za 200 evra", kaže Ponoš.

Zadatak 4. brigade Kopnene vojske jeste obezbeđivanje administrativne linije i kontrola kopnene zone bezbednosti ka Kosovu. Najavljeno je otvaranje kancelarije za civilno-vojnu saradnju u Vranju, u nameri da se uspostave još bolji odnosi sa albanskim stanovništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.