Izvor: Politika, 22.Sep.2013, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo srce službeniku iz Mladenovca

Posle 18 godina urađena transplantacija srca u Kliničkom centru Srbije. – Prof. dr Miljko Ristić na čelu tima: novo poglavlje u našoj medicini

Posle 18 godina u Kliničkom centru Srbije (KCS) pretprošle noći je urađena prva transplantacija srca: novo srce dobio je pedesetdvogodišnji službenik iz Mladenovca, kome je srce radilo sa svega 12 odsto kapaciteta.

Kardiohirurg i direktor KCS profesor dr Miljko Ristić, u izjavi za „Politiku”, kaže kako prvi parametri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << praćenja stanja posle urađene transplantacije ukazuju da je pacijent u stabilnom stanju.

– Za bilo kakve prognoze je svakako rano, ali su sada vrednosti krvnog pritiska, pulsa i pritiska u plućima stabilne. U narednih 24 sata ključni trenutak je kada pacijent bude spreman da se odvoji od aparata za disanje i da počne samostalno da diše – objašnjava dr Ristić.

Dijagnozu srčane slabosti kod ovog pacijenta postavili su početkom godine lekari u Nemačkoj i predložili transplantaciju, jer je srce bilo veoma oslabljeno zbog infarkta i virusnog oboljenja srca. Tako je ovaj pacijent srce čekao praktično devet meseci.

– Imao sam veliko poverenje u svoj tim lekara. Edukaciju je prošlo 10 stručnjaka i ni jednog trenutka nisam sumnjao da nećemo uraditi ono što već mesecima planiramo. Ovo je veliki poduhvat za našu medicinu i novo poglavlje za našu kardiohirurgiju. Još od 4. maja pacijent je bio potpuno pripremljen za transplantaciju, a mi smo se pripremili: nabavili lekove, tehniku... Samo se čakao donor – kaže dr Ristić.

I tada je, u petak pre podne, oko 11 časova, od koordinatora za transplantaciju u KCS dr Mirjane Laušević iznenada stigla vest da postoji potencijalni davalac organa.

– Počela je neizvesnost i iščekivanje da li ćemo dobiti saglasnost od porodice potencijalnog donora, žene stare 42 godine, koja je bila u stanju moždane smrti. Međutim, potvrda je stigla već oko 13.30 i zahvaljujemo se porodici na humanosti da u tim teškim trenucima donese odluku o darivanju organa koji spasava i živote drugih. Osim srca, uzeta su i dva bubrega za transplantaciju – kaže dr Ristić.

Počela je trka s vremenom, jer kako objašnjava naš sagovornik, kod uzimanja srca za transplantaciju svaki je minut dragocen. Oko 19 časova potvrđena je tipizacija, odnosno podudarnost tkiva.

Hirurzi koji učestvuju u timu, prvo skidanja i pripreme organa, počeli su da ulaze u operacione sale oko 22 časa, a sat iza ponoći započeta je i sama transplantacija srca. Složena intervencija završena je oko pet sati izjutra.

Tim koji je uradio prvu transplantaciju srca u KCS činili su kardiohirurzi dr Miljko Ristić i docent dr Svetozar Putnik, anesteziolog dr Ljiljana Šoškić, perfuzer dr Slavko Kulić i kardiolog dr Emilija Nestorović. Kompletnu transplantaciju uradio je tim srpskih lekara, uz podršku kardiohirurga prof. dr Bojana Biočine sa zagrebačke Klinike za kardiohirurgiju „Rebro”, na kojoj je desetak beogradskih lekara boravilo na edukaciji.

– Izražavamo veliku zahvalnost porodici koja je dala odobrenje da uzmemo organe za transplantaciju, jer prethodno u osam ili devet slučajeva nismo uspeli da dobijemo saglasnost porodica. Ova porodica je odmah pristala – kazao je profesor Ristić.

Naš sagovornik objašnjava i da bi ovakva transplantacija srca u inostranstvu, pod uslovom da ne dođe do bilo kakvih komplikacija, koštala oko 180.000 evra, u slučaju da lečenje ne traje duže od tri nedelje. Svaki dan bolničkog lečenja, ako bi došlo pojave komplikacija, koštao bi 1.000 evra.

– Kod nas zvanična cena transplantacije srca ne postoji, jer ona nije rađena punih 18 godina. Razgovarao sam s direktorom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja prof. dr Momčilom Babićem i dogovorili smo se da bi ona kod nas mogla koštati između 30.000 i 35.000 evra – kaže dr Ristić.

U ovom času, po rečima našeg sagovornika, za transplantaciju srca su potpuno pripremljena još dva pacijenta u KCS, mada on dodaje da je broj pacijenata kojima je potrebna ova intervencija daleko veći.

– Zvanične liste čekanja nema, a nju treba da naprave kardiolozi. Liste čekanja moraju da se naprave i da budu stalno ažurne. Stvorili smo uslove da se ove intervencije rade i kod nas – kazao je dr Ristić.

Timu koji je obavio transplantaciju srca juče su stizale čestitke sa svih strana, a naš sagovornik je istakao da mu je posebno draga ona koja je stigla od dr Dane Mihajlović, direktorke Uprave za biomedicinu, koja već godinama podstiče program transplantacije u Srbiji.

Olivera Popović

objavljeno: 22/09/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.