Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo aerozagađenje u Pančevu?

Pančevo -- Veliki broj građana obratio se večeras Centru za obaveštavanje u Pančevu žaleći se na jak i neprijatan miris koji se širi u gradu.

Kako je navedeno, aparati opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja zabeležili su oko 19 časova porast koncentracije praškastih materija u vazduhu, koja je iznosila čak 537,7 mikrograma po metru kubnom.

Merenja su pokazala i da je vrednost ukupnog redukovanog sumpora 36,5 mikrograma.

U noći između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 14. i 15. novembra, kada su se u Pančevu oglasile sirene za hemijsku opasnost zbog jakog zagađenja vazduha benzenom, izmerena je koncentracija sumpora u vazduhu od 10 mikrograma i praškastih materija od 225 mikrograma po metru kubnom vazduha.

U gradu se večeras vidi izmaglica od zagađenja, a dodatni problem je što ne duva vetar, pa se zagađenje zadržava nad Pančevom.

Dežurni u Centru za obaveštavanja izjavio je da je razgovarao sa nadležnima u fabrikama južne industrijske zone i da mu je rečeno da nema nikakvih poremećaja u radu fabrika.

Danas prekinute blokade Pančevaca

Blokada 15 Pančevaca i nekoliko taksista okončana, a isporuka derivata iz Rafinerije nafte u Pančevu ponovo je počela. Tri policajca su oko podneva obavestila okupljene da skup nije prijavljen i da nemaju prava da tu stoje, ali se demonstranti nisu razišli do 15 časova.

Druga blokada, koju je zbog zagađenja Pančeva organizovao lokalni list "Pančevac", završena je jutros u pet sati. Pančevci su najavili da će, ako nadležni ne izdvoje više novca za modernizaciju postrojenja i zaštitu životne sredine, ponovo blokirati južni, industrijski deo grada.

Ulaz u Rafineriju juče je bio blokiran poljoprivrednom mehanizacijom, a nekoliko desetina građana, nezadovoljnih jer se problem zagađenja ne rešava, stajao je ispred fabrike tražeći odobravanje novca za rekonstrukciju zastarelih postrojenja i nabavku filtera.

Blokadu nije pratila velika zainteresovanost građana Pančeva, a glavna i odgovorna urednica Pančevca Marija Andrić razočarana je izostankom podrške građana. Okupljeni na protestu su naveli i da im najviše smeta što se protest zloupotrebljava u političke svrhe.

S druge strane, neki Pančevci kažu da su zainteresovani za rešavanje problema, a razloge manjka podrške vide u tome što problem zagađenja u Pančevu postoji 30 godina i ne veruju da će ga sada neko rešiti.

"Modernizacija postrojenja"

Sednica Skupštine opštine Pančevo održana je danas. Predsednik opštine Pančevo Srđan Miković kaže za B92 da je opštinsko veće imalo udela u organizaciji protesta u Beogradu, a da veća zainteresovanost građana postoji kada su zahtevi jasno formulisani.

"Ne mogu da budem protiv opravdanih protesta građana, ali paralelno s tim protestima mi kao lokalna samouprava insistiramo kod Vlade Srbije na zadovoljavanju čitavog niza zahteva, što podrazumeva i ulaganje sredstava u temeljnu modernizaciju Rafinerije i Petrohemije", kaže on.

"SO mora da insistira na rešavanju uzroka, a ne na posledicama, odnosno na merenjima i kažnjavanjima odgovornih", kaže Miković.

"Ja ću insistirati na striktnom poštovanju zaključaka Vlade Srbije, a tražiću i da Vlada iznese stav o drugim zahtevima, o kojima nije razgovarano, a to su temeljna modernizacija, učešće lokalne samouprave u donošenju poslovnih odluka, u smislu da se čuje glas lokalne samouprave, i prenošenje sedišta NIS Petrola ili Rafinerije nafte u Pančevo", kaže on.

"To su zaključci Skupštine opštine, a ja sam obavezan odlukama SO", kaže Miković.

Pre 11 dana u Pančevu je ispušten benzen. Ta kancerogena supstanca tada je u vazduhu imala koncentraciju oko 120 mikrograma po kubnom metru, dok je dozvoljena godišnja prosečna koncentracija 10.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.