Novine u inspekcijskom nadzoru, ko će biti subjekt od poverenja

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novine u inspekcijskom nadzoru, ko će biti "subjekt od poverenja"

Posle tri godine primene, počela je javna rasprava o izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru. Zakon koji je uveo objedinjeni nadzor inspekcija, uz nova rešenja treba dodatno da olakša rad i privrednika i inspektora. Uz jačanje savetodavne uloge inspektora, predlog je i da preduzeća mogu dobiti status "subjekta od poverenja".
Iako često namerno, firme krše propise i kad toga nisu svesne. Da li imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << staru ili novu nalepnicu o zabrani pušenja, šta piše na vratima restorana, sve to može biti razlog kazne.

Vera Božić Trefalt iz Turističke inspekcije kaže da treba da se istakne radno vreme, da ima onih koji kažu da nisu znali da baš na vratima ono treba da bude istaknuto, nego na drugom mestu.
"Dolazi i do česte promene propisa, ali ni oni sami nisu dovoljno upućeni jer su to najčešće mala i srednja preduzeća, gde nemaju mnogo zaposlenih radnika, ni vremena ni mogućnosti da se bave primenom propisa", kaže Vesna Ristić iz Tržišne inspekcije.
Zbog toga su inspektori dobili i savetodavnu ulogu, a sa izmenama zakona privrednici mogućnost da potpišu za njih povoljniji sporazum o priznanju prekršaja. Najveća novina je status "subjekta od poverenja".
Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, kaže da bi to značilo da privredna društva, privredni subjekti koji rade i imaju jednu pozitivnu istoriju poslovanja, praktično mogu da očekuju da u naredne četiri godine ne budu predmet inspekcijskog nadzora uz obavezu da sprovode samoprocenjivanje i jednu svojevrsnu inspekciju svog rada.
Iako se usvajanje izmena zakona očekuje do kraja godine, jedino će primena te odredbe početi za dve godine. Nadležni su procenili da je toliko potrebno za proveru firmi koje bi stekle takav status.
"Mislim da bismo se svi zajedno iznenadili kad bismo videli koliko ima nepoznatih dobrih firmi, ne govorim sad o velikim firmama koje će vrlo brzo ispuniti te uslove, ja sam siguran da postoji i veliki broj domaćih privrednih subjekata koji će lako ispuniti ovo i jedva čekati da se počne s primenom", kaže Goran Kovačević, privrednik i potpredsednik UO Naleda.
Da i važeći zakon već štedi vreme i novac, potvrđuje to što su u prošloj godini inspekcije u proseku jednom posetile neko preduzeće.
Pre pet godina polovina anketiranih privrednika je smatrala da im inspekcije otežavaju poslovanje, prošle godine svega 13 odsto njih odgovorilo je tako.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.