Novinarska udruženja traže zabranu nacističkih grupa

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska udruženja traže zabranu nacističkih grupa

Više novinarskih i medijskih udruženja zatražilo je danas od države da zabrani rad i delovanje ekstremističkih, klerofašističkih, neonacističkih i rasističkih grupa u Srbiji.

"Najnoviji slučaj prebijanja novinara Teofila Pančića i činjenica da uhapšeni napadači pripadaju jednoj od ekstremističkih organizacija, poslednji je u moru slučajeva prebijanja građana Srbije samo zato što su po mišljenju tih ekstremista koji propovedaju zločinačku ideologiju arijevske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rase, po nečemu 'drugačiji'", navodi se u saopštenju više udruženja.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Oni su podsetili da su na meti ekstremista male verske zajednice, osobe drugačije nacionalne pripadnosti, LGBT populacija, aktivisti nevladinih organizacija, neki političari, intelektualci... Na meti su već godinama i novinari koji pišu i izveštavaju kritički, o čemu svedoči primer novinarke B92 Brankice Stanković, koja već mesecima mora da se kreće isključivo uz pratnju policije zbog pretnji koje je dobila od ekstremista, odnosno "navijača", piše u saopštenju.

Navijači Patrizana uputili su pretnje smrću novinarki B92 Brankici Stanković

"Podsećamo nadležne organe da su pre godinu dana usvojene izmene Krivičnog zakonika koje predviđaju daleko rigoroznije kazne za napade na novinare. Podsećamo i da je Skupština Srbije usvojila pre više od godinu dana i Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola", dodaje se.

Novinarska i medijska udruženja su podsetila i da je tužilaštvo prošle godine pokrenulo inicijativu za zabranu tih organizacija i zatražilo mišljenje Ustavnog suda Srbije za zabranu ekstremističkih organizacija, a da je Skupština Vojvodine još 2005. godine zatražila zabranu klerofašista i neonacista u Srbiji.

"Pozdravljamo činjenicu da je policija otkrila napadače na Teofila Pančića i izražavamo verovanje da će ih pravosuđe adekvatno kazniti. Pozdravljamo i činjenicu da je osuđen jedna od 'navijača' zbog pretnji Brankici Stanković, iako je kazna, po našem mišljenju, mala", navodi se u saopštenju.

NUNS, ANEM, Lokal pres i NDNV istakli su da bi država, ako joj je zaista stalo do bezbednosti njenih građana, morala da se zapita šta je sa inicijativom za zabranu tih ekstremističkih organizacija.

"Sve dok država ne zauzme potpuno jasan stav prema njihovom delovanju, nijedan novinar koji se zalaže za vrednosti građanskog društva neće biti bezbedan, a samim tim nijedan građanin koji je 'drugačiji'", istakli su NUNS, ANEM, Lolal pres i NDNV.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.